Да се не заборавиЗанимљивости

Предавање о Иви Андрићу и међуратном Београду у Конаку кнегиње Љубице

Управница Задужбине Иве Андрића Жанета Ђукић Перишић у понедељак, 2. октобра, у Конаку књегиње Љубице одржаће предавање на тему Иво Андрић и међуратни Београд.

„Београд је и место у којем је писац премијерно објавио своја најбоља дела: у Српској књижевној задрузи између два рата објавио је прве три књиге приповедака, за време Другог рата, пркосећи околностима и мучном животу, написао своја три велика романа. На дипломатској лествици, уживајући подршку надређених и улажући своја знања, способности, одмереност, углађеност и уздржаност лишену крајности у понашању, стигао је до безмало највише тачке – на место опуномоћеног посланика Краљевине Југославије у Немачкој. У међуратном Београду, Андрић је прихваћен као респектабилна интелектуална фигура, као изузетан писац пред којим је блистава каријера, као личност на коју је млада држава могла да се ослониˮ, наводи др Жанета Ђукић Перишић.

Извор: http://www.beograd.rs/akt/beoinfo/1740156-predavanje-o-ivi-andricu-i-medjuratnom-beogradu-u-konaku-kneginje-ljubice/

 

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

vera
Претходни чланак

Умрла је пијанисткиња и педагог Вера Вељков-Медаковић

Plakat-Njegos-Gorski-vijenac-700x500mm
Наредни чланак

Обележавање 170 година од штампања „Горског вијенцаˮ на Коларцу