АктуелностиДа се не заборавиЗанимљивости

Пре 100 година српска тробојка вијорила се на Белој кући

Те 1918. године Први светски рат у Европи је и даље горео. После више година устезања и противљења јавности, 1917. у рат су коначно ушле и Сједињене Америчке Државе, са одморном и свежом војском, добро опремљеном и спремном.

Српска војска, или оно што је остало од ње, опорављена и са еланом својственим људима из наших крајева, тада је већ била на Солунском фронту и била је битке које ће јој омогућити повратак у окупирану домовину.

Иако није директно учествовала у ослобађању Балкана, Америка је била упозната са свим што је српски народ прошао последњих година рата. Јавност ове земље била је веома наклоњена Србима и разумела је патње кроз које је становништво прошло.

Незапамћен случај – да се једна држава са Владом, војном командом, војском и добрим делом становништва измести са своје територије и настани у другој држави – изазивао је дивљење амричког становништва.

Због свега овога, председник САД Вудро Вилсон учинио је преседан – издао је наређење да се 28. јуна 1918, на четврту годишњицу од напада Аустроугарске на Србију, на свим јавним институцијама у Америци постави српска застава. Тако се пре тачно 100 година тробојка завиорила и на јарболу на Белој кући.

Тог лета у Америци је одржан низ манифестација за помоћ Србији. Иза читавог пројекта су стајали Љубомир М. Михаиловић, српски посланик у Вашингтону и Михајло Пупин, чувени научник нашег порекла и лични пријатељ Вудроа Вилсона.

`Save Serbia our ally. Send contributions to Serbian Relief Committee of America.` (ИЗВОР: http://www.ww1propaganda.com/ww1-poster/save-serbia-our-ally-send-contributions-serbian-relief-committee-america)

`Save Serbia our ally. Send contributions to Serbian Relief Committee of America.` (http://www.ww1propaganda.com/ww1-poster/save-serbia-our-ally-send-contributions-serbian-relief-committee-america)

На централној свечаности председник Америке Србима је послао поруку.

– Борба српског народа за слободу и право, као аспирације свих великих словенских народа за признање њиховог националног идентитета и њиховог права на самоопредељење, као и слободну политичку акцију, привлаче данас више него икад пажњу целог света и морају придобити симпатије сваког оног који види оно што сваког дана бива све јасније државницима свих народа – да будући светски мир зависи од пристанка народȃ на судбу која се тиче њихове среће и будућности – рекао је Вудро Вилсон.

Остао је забележен и проглас који је председник Америке издао свом народу. У њему је писало:

У недељу 28. јула пада четврта годишњица од дана када је дивни народ српски, објавом рата од стране Аустро-Угарске, био позван да брани своју земљу и своја огњишта од стране непријатеља, спремног да га уништи.
Племенити је тај народ одговорио. Тако чврсто и храбро одупрли су се војним снагама земље десет пута већим од њиховог становништва и војне моћи, и тек када су три пута протерали Аустријанце и након што су Немачка и Бугарска притекле у помоћ Аустрији, били су приморани да се повуку преко Албаније. Пошто је њихова земља била опустошена и њихови домови разорени, дух српског народа није био скршен. Њихова љубав према слободи остала је неумањена.

Да се народ Сједињених Америчких Држава, привржен очигледној истини да је право народа свих држава, малих или великих, да живе сопственим животом и да бирају свој сопствени облик владавине, присети начела за које се Србија витешки борила и пропатила – оних истих начела за која се залажу Сједињене Државе.

Не бисмо смели заборавити ни истородне народе велике словенске расе – Пољаке, Чехе и Југословене, који, сада под владавином туђинаца, чезну за независношћу и националним јединством. Ово се не може обележити на најприкладнији начин до у црквама.

И зато позивам народе Сједињених Америчких Држава, свих вера и вероисповести, да се окупе на својим месним богослужењима, у недељу 28. јула, у циљу давања израза подршке овим подјармљеним народима и њиховим рођацима у другим земљама.

Објавио: А. Богдановић

ИЗВОР: http://www.dnevno.rs/istorija/presedan-u-istoriji-diplomatije-americki-predsednik-naredio-da-se-na-belu-kucu-postavi-srpska-zastava/

 

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

Подлога - Copy - Copy (8) - Copy - Copy - Copy
Претходни чланак

МИСАО ДАНА

grb
Наредни чланак

Основано је Српско учено друштво