AktuelnostiDa se ne zaboraviZanimljivostiObičaj

POVOĐANI I PRVIČE

Prve zvanične posete mladenaca i novih prijatelja smatraju se završetkom svadbenog ceremonijala. Najpre mladini roditelji, najbliži rođaci i drugarice dolaze u posetu njoj a i prijateljima. Ova se poseta različito naziva: podi, pohodi, u Vojvodini pohođani[1], pogačari i veliki gosti.

Pohodi su bili prilika mladinim roditeljima da pogledaju zbilja uslove u domaćinstvu svojih prijatelja i kako im se kći tu snašla, kao i prilika (za još jednu) razmenu darova i donošenje devojačke spreme (ako ova nije doneta ranije). U ovu posetu se odlazi još na dan svadbe, pred veče, ili, ako su prijatelji udaljeni, u naredna dva dana.

Mladenci tridesetih

Mladenci tridesetih (IZVOR: Narodna biblioteka Požega)

Ako se ne ode u prva tri dana, onda se svakako odlazilo tokom prve godine; ako ni tad – onda neparnih godina: treće, pete, sedme ili devete godine. Ukoliko se ni tada ne ode, prijateljstvo i srodstvo se smatralo prekinutim. Za odlazak u pohode obično se odabere neki praznik, ali se ne ide za vreme posta.

Vlahović o tome piše: „U Vojvodini ՚pogačari՚ ili ՚pohođani՚ dolaze sa svatovima ili sutradan uveče, odnosno, najkasnije osam dana nakon svadbe. Dolaze u neparnom broju (7, 9, 11), računajući u to, kod Banatskih Hera, i torbu koju nose. Kao poklone pogačari nose pogaču, češalj, ukosnice, ‘špenadle’[2], ogledalo, sapun, viljušku, nož i tanjir. Mladin brat sve ovo stavlja na krevet u kome su mladenci spavali. ‘Veliki gosti’, odnosno nevestini roditelji stižu u posetu kćerci i zetu mesec dana posle njihovog venčanja. Tom prilikom kao poklon nose haljinu i pogaču.” (Vlahović 1999: 257)

Predratni mladenci

Predratni mladenci (IZVOR: Narodna biblioteka Požega)

Uzvratna poseta mlade, mladoženje, mladoženjinih roditelja te bliže rodbine mladinim roditeljima naziva se prviče, povratak, povrtanje ili, u Vojvodini, mali gosti. Ona se odvijala o prvom većem prazniku posle svadbe, ili, ako je praznik daleko, posle tri ili šest nedelja. Negde je prviče bivalo već trećeg dana po svadbi, a u nekim krajevima bio je običaj da nevesta u prvu posetu roditeljima ode tek o njihovoj krsnoj slavi.

Vlahović kao prviče[3] spominje samo posetu neveste svojim roditeljima, tj. da ona kod svojih roditelja dolazi sa rođacima koji su joj bili u pohodima, a tek pri kraju njenog boravka u roditeljskoj kući dolazi i mladoženja. U Vojvodini u ovu posetu, ili male goste, idu mladenci u pratnji devera i zaove, osam dana po svadbi. (isto)

Uzajamne posete posle svadbe uobičajene su između mladenaca i njihovih svedoka na venčanju. Prve nedelje im kum priređuje ručak, druge nedelje starojko, a treće mladenci pozivaju na ručak kuma i starojka.

AUTOR: Aleksandra Anđić, diplomirani filolog

AUTOR: Aleksandra Anđić, diplomirani filolog

Literatura:

  • Vlahović 1999: Petar Vlahović; Srbija: zemlja, narod, život, običaji; Beograd: Etnografski muzej – Vukova zadužbina, 1999.
  • Vuković 2004: Milan T. Vuković, Narodni običaji, verovanja i poslovice kod Srba: sa kratkim pogledom u njihovu prošlost (napisao, prikupio i obradio Milan T. Vuković sa grupom saradnika), Beograd: Sazvežđa, 2004. (12.dopunjeno izd.)
  • RMS 1990: Rečnik srpskohrvatskoga književnog jezika; Novi Sad : Matica srpska ; Zagreb : Matica hrvatska, 1990; fototipsko izd
  • Fotografije za sve tekstove o starim svadbenim običajima ustupila Narodna biblioteka Požega i Fejsbuk stranica Stara Požega.

[1] Vuković, slično ovome, navodi oblik povođani i pođani, ali ih ne određuje geografski. (Vuković 2004: 47)

[2] nem. varv. čioda, pribadača (RMS 1990, VI,  str. 995)

[3] Kako Rečnik srpskohrvatskoga književnog jezika Matice srpske beleži, prviče se zvala i poseta mladinih roditelja nevesti: prvič m i prviče s pokr. prva poseta rodbine udatoj nevesti i mladoženje s nevestom tazbini. — U šrvič« dolazi mladin otac. Ded. J. Drži [se] kao odiva kad se povrati

u prviče. Sij. (RMS 1990, IV, 38-39).

 

Print Friendly, PDF & Email
Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

avramovic
Prethodni članak

Rođen je osnivač srpskog zemljoradničkog zadrugarstva Mihailo Avramović

portret-Rade
Naredni članak

Rođena je slikarka Rada Selaković