АктуелностиНа данашњи дан

Потписана је „Тајна конвенцијаˮ

На данашњи дан, 28. јуна 1881. године потписана је Тајна конвенција између Кнежевине Србије и Аустрогарске.

Текст овог докуметна је у Бечу са аустроугарским државницима Хајмерлеом и Калајем припремио сам Милан Обреновић, без сарадње иједног свог министра, а тек онда га је по његовом налогу потписао министар Чедомиљ Мијатовић, без знања остатка владе.

Када је документ био потписан и потврђен од стране кнеза Милана, показан је председнику владе Милану Пироћанцу и министру унутрашњих дела Милутину Гарашанину. Они су поражени његовом садржином, посебно одређеним члановима који су практично значили успостављање протектората Аустроугарске над Србијом, понудули оставке.

С обзиром да није намеравао да поништава договор са Аустроугарском, а није желео ни да му због тог споразума падне влада и тако буде обрукан, кнез Милан је у договору са аустроугарском дипломатијом направио план којим су двојица министара изиграна, а влада је остала.

Наиме, Пироћанац и Калај су на јесен те године потписали поверљиви додатак Тајној конвенцији, којим су се спорне тачке у вези са уговорима које Србија не сме склапати ни са ким без знања Двојне монархије, односили наводно само на уговоре који би могли бити схвађени као они против договорене конвенције.

Међутим, пре него што је то потписао, Милан је својеручно написао тајну изјаву аустроугарској дипломатији да ће се он држати слова Тајне конвенције од 28. јуна без икаквих накнадних додатака и тумачења.

Овом конвенцијом се обреновићевска Србија и коначно определила за аустрофилски правац у својој спољној политици, што је следеће године довело до проглашења Милана за првог краља Србије после средњег века уз свесрдну помоћ Аусторугарске у том чину.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1389. године на Видовдан одиграла се битка на Косову;
1914. године догодио се атентат у Сарајеву;
1919. године потписан је Версајски споразум између Немачке и савезника, којим је формално завршен Први светски рат;
1921. године усвојен je Видовдански устав, којим је Краљевина СХС проглашена уставном, парламентарном и наследном монархијом с династијом Карађорђевић;
1921. године рођен је молекуларни биолог и академик Душан Каназир;
1924. године отворен је стадион Карађорђе у Новом Саду;
1931. године рођен је теоретичар књижевности и академик Светозар Петровић;
1938. године откривен је споменик Незнаном јунаку на Авали;
1948. године објављена је резолуција Информбироа о стању у КПЈ, којом су југословенски комунисти осуђени као отпадници од јединственог и интернационалног социјалистичког фронта;
1960. године основан је Универзитет у Новом Саду.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Kosovo_day
Претходни чланак

Родолф Арчибалд Рајс: ПОСЛЕДЊИ РАТНИ ВИДОВДАН (1918)

JPRG
Наредни чланак

ГОЛУБАЦ: ЛЕГЕНДЕ О ИМЕНУ