AktuelnostiNa današnji dan

Potpisana je „Brionska deklaracijaˮ

Na današnji dan, 19. jula 1956. godine, Tito, Naser i Nehru su na Brionima potpisali deklaraciju o zajedničkoj saradnji i politici, čime je dogovoreno osnivanje Pokreta nesvrstanih.

Tom susretu, na kome je Tito ugostio egipatskog predsednika i indijskog premijera, i na kome su oni doneli proklamaciju o saradnji u borbi za razoružanje i protiv upotrebe atomske energije u ratne svrhe, prethodila je konferencija u Indoneziji godinu dana ranije, a sam pokret trebao je da pruži alternativu u tadašnjoj bipolarnoj i hladnoratovskoj podeli sveta.

Ipak, prva zvanična konferencija Pokreta nesvrstanih održana je tek pet godina kasnije u Beogradu. Na njoj su učestvovali predstavnici 25 zemalja u svojstvu punopravnih članova ‒ Avganistan, Alžir, Burma, Cejlon, Etiopija, Gana, Gvineja, Indija, Indonezija, Irak, Jemen, Jugoslavija, Kambodža, Kipar, Kongo, Kuba, Liban, Maroko, Mali, Nepal, Saudijska Arabija, Somalija, Sudan, Tunis i Ujedinjena Arapska Republika koju su tada činili Egipat i Sirija, i 3 zemlje u svojstvu posmatrača – Bolivija, Brazil i Ekvador, kao i predstavnici 40 oslobodilačkih i antikolonijalnih pokreta.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1427. godine umro je despot Stefan Lazarević;
1855. godine rođen je vojvoda Živojin Mišić;
1883. godine iz Beča su trideset godina nakon njegove smrti, preneti posmrtni ostaci pesnika Branka Radičevića i sahranjeni na brdu Stražilovo iznad Sremskih Karlovaca;
1900. godine rođen je pesnik Dušan Vasiljev;
1925. godine rođen je džez-pijanista, kompozitor i dirigent Bora Roković;
1936. godine umro je srpki geolog, političar i akademik Jovan Žujović;
1937. godine u Beogradu je došlo do sukoba policije i demonstranata koji su protestovali zbog podnošenja skupštini na ratifikaciju konkordata između Vatikana i Kraljevine Jugoslavije. Konkordat je potpisan u julu 1935, ali zbog otpora javnog mnjenja nije stupio na snagu;
1945. godine umro je major Dragutin Gavrilović;
1979. godine umro je novinar i urednik Radio Beograda Radivoje Raća Marković;
1984. godine umro je kompozitor i pedagog Marko Tajčević.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

DSCF0651resize
Prethodni članak

Dani Vlasotinca u Beogradu ‒ Izložba „Kamen drevnog snevačaˮ (19. jul)

Untitled
Naredni članak

SRPSKI NARODNI KALENDAR 2018 (19. jul)