АктуелностиНа данашњи дан

Потписана је „Брионска декларацијаˮ

На данашњи дан, 19. јула 1956. године, Тито, Насер и Нехру су на Брионима потписали декларацију о заједничкој сарадњи и политици, чиме је договорено оснивање Покрета несврстаних.

Том сусрету, на коме је Тито угостио египатског председника и индијског премијера, и на коме су они донели прокламацију о сарадњи у борби за разоружање и против употребе атомске енергије у ратне сврхе, претходила је конференција у Индонезији годину дана раније, а сам покрет требао је да пружи алтернативу у тадашњој биполарној и хладноратовској подели света.

Ипак, прва званична конференција Покрета несврстаних одржана је тек пет година касније у Београду. На њој су учествовали представници 25 земаља у својству пуноправних чланова ‒ Авганистан, Алжир, Бурма, Цејлон, Етиопија, Гана, Гвинеја, Индија, Индонезија, Ирак, Јемен, Југославија, Камбоџа, Кипар, Конго, Куба, Либан, Мароко, Мали, Непал, Саудијска Арабија, Сомалија, Судан, Тунис и Уједињена Арапска Република коју су тада чинили Египат и Сирија, и 3 земље у својству посматрача – Боливија, Бразил и Еквадор, као и представници 40 ослободилачких и антиколонијалних покрета.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1427. године умро је деспот Стефан Лазаревић;
1855. године рођен је војвода Живојин Мишић;
1883. године из Беча су тридесет година након његове смрти, пренети посмртни остаци песника Бранка Радичевића и сахрањени на брду Стражилово изнад Сремских Карловаца;
1900. године рођен је песник Душан Васиљев;
1925. године рођен је џез-пијаниста, композитор и диригент Бора Роковић;
1936. године умро је српки геолог, политичар и академик Јован Жујовић;
1937. године у Београду је дошло до сукоба полиције и демонстраната који су протестовали због подношења скупштини на ратификацију конкордата између Ватикана и Краљевине Југославије. Конкордат је потписан у јулу 1935, али због отпора јавног мњења није ступио на снагу;
1945. године умро је мајор Драгутин Гавриловић;
1979. године умро је новинар и уредник Радио Београда Радивоје Раћа Марковић;
1984. године умро је композитор и педагог Марко Тајчевић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

DSCF0651resize
Претходни чланак

Дани Власотинца у Београду ‒ Изложба „Камен древног сневачаˮ (19. јул)

Untitled
Наредни чланак

СРПСКИ НАРОДНИ КАЛЕНДАР 2018 (19. јул)