AktuelnostiNa današnji dan

Potpisan je Svištovski mir

Na današnji dan, 4. avgusta 1791. godine, potpisan je Svištovski mir.

Time je okončan Austrijsko-turski rat, koji je trajao od 1788. do  1791. godine, a značajnu ulogu u njemu, na strani Austrijanaca, imali su i Srbi. Procenjuje se da je u okviru frajkora sastavljenih od Srba na strani zapadne carevine u ovom ratu učestvovalo oko 15.000 ljudi, čemu treba dodati i hiljade Srba graničara iz pograničnih oblasti.

U svakom slučaju, nakon što je Austrija bila primorana da, i pored vojnih uspeha, potpiše mir zbog situacije na drugim granicama, Smederevski pašaluk ostao je pod turskom vlašću, ali se Porta ipak odlučila da amnestira sve Srbe koji su učestvovali u ratu na protivničkoj strani, kao i da sprovede druge mere kojima bi sprečila emigraciju stanovništva ili ih privukla da se vrate nazad.

Jedna od najvažnijih bila je zabrana povratka janjičarima, a u godinama koje su usledile, različitim fermanima i uredbama stvoreno je drugačije uređenje Smederevskog pašaluka, pa je tako, između ostalog, narodu ostavljen izbor knezova i oborknezova uz pašinu potvrdu, prikupljanje poreza, Turcima je zabranjeno naseljavanje po srpskim mestima, Srbima je dozvoljeno podizanje crkava i manastira i drugo.

No, nezadovoljni janjičari su nastavili borbe sa sultanovim predstavnicima i početkom sledećeg veka ponovo preuzeli vlast i počeli da haraju po „pašalukuˮ, što je potom dovelo do Prvog i Drugog srpskog ustanka i konačne nezavisnosti Srbije.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1552. godine odštampano je Beogradsko četvorojevanđelje;
1888. godine rođen je ekonomista, političar, ministar i predsednik vlade Kraljevine Jugoslavije Milan Stojadinović;
1914. godine nemačke trupe napale su Belgiju, Velika Britanija je objavila rat Nemačkoj, a SAD su proglasile neutralnost;
1948. godine umrla je matematičarka Mileva Marić-Ajnštajn;
1987. godine poginuo je književnik i antologičar Dragiša Vitošević;
1995. godine Hrvatska je počela operaciju Oluja, u kojoj je oko 250.000 Srba napustilo svoje domove i krenulo, u najvećem izbegličkom talasu u Evropi od Drugog svetskog rata, prema Bosni i SR Jugoslaviji.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Rtanj (FOTO: PRESS: Planinsko-sportski klub Balkan, http://pkbalkan.org/rtanj-super-sever-9-4-2017/)
Prethodni članak

Srpski veb-herbarijum: Rtanjski čaj

Marija Magdalena
Naredni članak

SRPSKI NARODNI KALENDAR 2018 (4. avgust)