АктуелностиНа данашњи дан

Потписан је Свиштовски мир

На данашњи дан, 4. августа 1791. године, потписан је Свиштовски мир.

Тиме је окончан Аустријско-турски рат, који је трајао од 1788. до  1791. године, а значајну улогу у њему, на страни Aустријанаца, имали су и Срби. Процењује се да је у оквиру фрајкора састављених од Срба на страни западне царевине у овом рату учествовало око 15.000 људи, чему треба додати и хиљаде Срба граничара из пограничних области.

У сваком случају, након што је Аустрија била приморана да, и поред војних успеха, потпише мир због ситуације на другим границама, Смедеревски пашалук остао је под турском влашћу, али се Порта ипак одлучила да амнестира све Србе који су учествовали у рату на противничкој страни, као и да спроведе друге мере којима би спречила емиграцију становништва или их привукла да се врате назад.

Једна од најважнијих била је забрана повратка јањичарима, а у годинама које су уследиле, различитим ферманима и уредбама створено је другачије уређење Смедеревског пашалука, па је тако, између осталог, народу остављен избор кнезова и оборкнезова уз пашину потврду, прикупљање пореза, Турцима је забрањено насељавање по српским местима, Србима је дозвољено подизање цркава и манастира и друго.

Но, незадовољни јањичари су наставили борбе са султановим представницима и почетком следећег века поново преузели власт и почели да харају по „пашалукуˮ, што је потом довело до Првог и Другог српског устанка и коначне независности Србије.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1552. године одштампано је Београдско четворојеванђеље;
1888. године рођен је економиста, политичар, министар и председник владе Краљевине Југославије Милан Стојадиновић;
1914. године немачке трупе напале су Белгију, Велика Британија је објавила рат Немачкој, а САД су прогласиле неутралност;
1948. године умрла је математичарка Милева Марић-Ајнштајн;
1987. године погинуо је књижевник и антологичар Драгиша Витошевић;
1995. године Хрватска је почела операцију Олуја, у којој је око 250.000 Срба напустило своје домове и кренуло, у највећем избегличком таласу у Европи од Другог светског рата, према Босни и СР Југославији.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Ртањ (ФОТО: PRESS: Планинско-спортски клуб Балкан, http://pkbalkan.org/rtanj-super-sever-9-4-2017/)
Претходни чланак

Српски веб-хербаријум: Ртањски чај

Марија Магдалена
Наредни чланак

СРПСКИ НАРОДНИ КАЛЕНДАР 2018 (4. август)