AktuelnostiNa današnji dan

Potpisan je „Požarevački mir”

Na današnji dan, 21. jula 1718. godine u Požarevcu je potpisan mir između Venecije i Austrije sa jedne i Osmanskog carstva sa druge strane.

Tome je prethodio rat koji je Turska 1714. objavila Veneciji i uspešno vodila naredne dve godine, osvajajući njene posede u Moreji i Kritu, sve dok se na strani Mlečana u sukob nije uključila i Austrija.

Tako je Turska nakon poraza kod Petrovaradina, Temišvara i Beograda bila prinuđena na prekid borbi i pregovore.

Oni su počeli početkom juna i trajali su mesec i po dana, a prema odredbama mirovnog ugovora Turska je morala da se odrekne dela Banata, Vlaške, severne Srbije sa Beogradom i severne Bosne, Venecija je izgubila posede na Peloponezu i Kritu dobijene devetnaest godina ranije, ali je zadržala jonska ostrva i dobila male teritorije u Dalmaciji, čime je ona posle mnogo vekova praktično izgubila značaj u međunarodnim odnosima, dok je najveći dobitnik bila Austrija, koja je pretila da postane najveća sila na Balkanu.

Takođe je došlo i do značajnih demografskih promena, jer su mnogi Turci napustili izgubljene teritorije, koje su potom naselili mahom Srbi i Rumuni, dok je sam Beograd podeljen na tri dela: tvrđavu, srpsku varoš i nemačku varoš. Austrijanci su uz to porušili sve džamije, podigli stotinak zgrada i dve katoličke crkve, ali je većina tog porušenog turskog ponovo podignuto, a austrijskog izgrađenog srušeno već posle 1739. godine i povratka Turaka nakon Beogradskog mira.

Tokom prve decenije ovog veka osnovana je fondacija Požarevački mir 1718 i na mestu potpisivanja ugovora su podignuti megalitski spomenik i šator sa figurama pregovarača obučenih u onovremenom duhu, kao turistička atrakcija i podsećanje na taj događaj.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1788. godine rođen je pisac i episkop Platon Atanacković;
1864. godine umro je lekar, novinar i jedan od osnivača Srpskog narodnog pozorišta, Jovan Andrejević;
1884. godine rođen je biolog, profesor i rektor univerziteta i akademik Ivan Đaja;
1921. godine ubijen je političar i ministar u Kraljevini SHS Milorad  Drašković;
1924. godine rođen je glumac Slavko Simić;
1937. godine rođen je glumac Božidar Bole Stošić;
1943. godine umro je pedagog i osnivač specijalnog školstva u Srbiji Veljko Ramadanović;
1953. godine rođen je pisac Radoslav Petković;
1985. godine umro je glumac Zoran Radmilović;
1985. godine umro je romansijer, pesnik i nadrealista Aleksandar Vučo;
2000. godine umro je kompozitor, profesor i akademik Stanojlo Rajičić;
2017. godine umro je pevač Predrag Gojković Cune.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Petar_Lubarda_2
Prethodni članak

LOGORSKE VIZIJE PETRA LUBARDE

Milorad_Pavic
Naredni članak

MISAO DANA