АктуелностиНа данашњи дан

Потписан је „Пожаревачки мир”

На данашњи дан, 21. јула 1718. године у Пожаревцу је потписан мир између Венеције и Аустрије са једне и Османског царства са друге стране.

Томе је претходио рат који је Турска 1714. објавила Венецији и успешно водила наредне две године, освајајући њене поседе у Мореји и Криту, све док се на страни Млечана у сукоб није укључила и Аустрија.

Тако је Турска након пораза код Петроварадина, Темишвара и Београда била принуђена на прекид борби и преговоре.

Они су почели почетком јуна и трајали су месец и по дана, а према одредбама мировног уговора Турска је морала да се одрекне дела Баната, Влашке, северне Србије са Београдом и северне Босне, Венеција је изгубила поседе на Пелопонезу и Криту добијене деветнаест година раније, али је задржала јонска острва и добила мале територије у Далмацији, чиме је она после много векова практично изгубила значај у међународним односима, док је највећи добитник била Аустрија, која је претила да постане највећа сила на Балкану.

Такође је дошло и до значајних демографских промена, јер су многи Турци напустили изгубљене територије, које су потом населили махом Срби и Румуни, док је сам Београд подељен на три дела: тврђаву, српску варош и немачку варош. Аустријанци су уз то порушили све џамије, подигли стотинак зграда и две католичке цркве, али је већина тог порушеног турског поново подигнуто, а аустријског изграђеног срушено већ после 1739. године и повратка Турака након Београдског мира.

Током прве деценије овог века основана је фондација Пожаревачки мир 1718 и на месту потписивања уговора су подигнути мегалитски споменик и шатор са фигурама преговарача обучених у оновременом духу, као туристичка атракција и подсећање на тај догађај.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1788. године рођен је писац и епископ Платон Атанацковић;
1864. године умро је лекар, новинар и један од оснивача Српског народног позоришта, Јован Андрејевић;
1884. године рођен је биолог, професор и ректор универзитета и академик Иван Ђаја;
1921. године убијен је политичар и министар у Краљевини СХС Милорад  Драшковић;
1924. године рођен је глумац Славко Симић;
1937. године рођен је глумац Божидар Боле Стошић;
1943. године умро је педагог и оснивач специјалног школства у Србији Вељко Рамадановић;
1953. године рођен је писац Радослав Петковић;
1985. године умро је глумац Зоран Радмиловић;
1985. године умро је романсијер, песник и надреалиста Александар Вучо;
2000. године умро је композитор, професор и академик Станојло Рајичић;
2017. године умро је певач Предраг Гојковић Цуне.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Petar_Lubarda_2
Претходни чланак

ЛОГОРСКЕ ВИЗИЈЕ ПЕТРА ЛУБАРДЕ

Milorad_Pavic
Наредни чланак

МИСАО ДАНА