АктуелностиНа данашњи дан

Потписан је пакт о новој организацији Мале антанте

На данашњи дан, 16. фебруара 1933. године на конференцији у Женеви је потписан пакт о новој организацији Мале антанте.

То је био војно-политички савез који су почетком претходне деценије створиле Краљевина СХС, Чехословачка и Румунија, ради очувања граница према Мађарској утврђеним уговорима из 1919-20. године и била је саставни део Версајског система безбедности, ослањајући се пре свега на Француску.

Разлог постојања се убрзо показао као оправдан када је 1921. године у два наврата бивши аустроугарски цар Карло I покушао да обнови Хабзбуршку монархију, у чему га је овај савез спречио.

Споразумом из 1933. су утврђени чвршћи односи међу савезницима, образована је виша међународна заједница којој могу приступити и друге државе, што никада до тада није било учињено ни у једном регионалном савезу, а такође је установљен и Стални савет састављен од министара спољних послова који је требало да се састаје три пута годишње и анализира међународна питања.

Међутим, појавом Хитлера, слабљењем француског међународног утицаја, као и јачањем профашистичких тенденција у врховима земаља чланица савеза, Мала антанта је све више слабила. Коначно је престала да постоји Минхенским споразумом, септембра 1938. године, којим је Чехословачка препуштена Немачкој.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1826. године основана је Матица српска;
1842. године рођен је филозоф, песник, политичар и академик, Милан Кујунџић Абердар;
1873. године рођен је писац Радоје Домановић;
1877. године рођена је књижевница и академик Исидора Секулић;
1925. године рођен је сликар, професор и академик Стојан Ћелић;
1928. године рођен је књижевник и професор Владета Вуковић;
1933. године, у страху од немачких претњи, Чехословачка, Румунија и Југославија, закључивањем пакта о Малој антанти и стварањем Већа министара, учврстиле су савез створен 1920. године;
1956. године рођена је композиторка и пијанисткиња Ксенија Зечевић;
2005. године умро је архитекта Ранко Радовић;
2007. године умрла је песникиња и нованарка Даринка Јеврић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

jat1
Претходни чланак

Почео је домаћи цивилни ваздушни саобраћај

Radoslav_milenkovic
Наредни чланак

Рођен је глумац и редитељ Радослав Миленковић