AktuelnostiDogađajiNa današnji dan

Potpisan je Beogradski mir

Na današnji dan, 18. septembra 1739. godine potpisan je Beogradski mir, kojim je Srbija ponovo potpala pod tursku vlast. Ovim mirovnim ugovorom između Austrije i Turske završen je rat koji je trajao od 1737. godine između ovih carevina, i njegovim odredbama Austrija je velikim delom bila potisnuta sa Balkana, a čitava Srbija do Save i Dunava, kao i Vlaška i delovi Bosne vraćeni su Turskoj. Veliki vezir je već 4. septembra ujahao u Beogradsku varoš, zajedno sa komandantima, dostojanstvenicima i 500 janičara, a osmanska vojska je po ulasku porušila srpsku pravoslavnu Veliku ili Sabornu crkvu svetih arhistratiga Mihaila i Gavrila, kao i novu mitropolitsku rezidenciju koja se gradila od 1725. godine, dok su neke crkve pretvorene u džamije. Nakon ispunjavanja obaveza u vezi sa utvrđenjima i još nekih odredbi, svečana ceremonija ratifikacije mirovnog ugovora obavljena je 11. juna 1740. godine, da bi pitanje konačnog razgraničenja između Austrije i Turske bilo rešeno Carigradskom konvencijom od 2. marta 1741. godine, deobom Velikog ratnog ostrva, tako što je južna polovina pripala Turskoj, a severna Austriji.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1929. godine rođen je književnik, književni kritičar i akademik Petar Džadžić;
1950. rođen je novinar i vojnopolitički komentator Miroslav Lazanski;
2002. godine preminula je Margita Stefanović Magi, najpoznatija kao klavijaturistkinja beogradske rok grupe Ekatarina velika.

 

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

leko_t_marko_large
Prethodni članak

Rođen je hemičar, rektor Velike škole, akademik i predsednik Crvenog krsta, Marko T. Leko

74vAj53ZXAcINFBLn227cH2gxaR
Naredni članak

Rođen je scenarista i pisac Gordan Mihić