АктуелностиДогађајиНа данашњи дан

Потписан је Београдски мир

На данашњи дан, 18. септембра 1739. године потписан је Београдски мир, којим је Србија поново потпала под турску власт. Овим мировним уговором између Аустрије и Турске завршен је рат који је трајао од 1737. године између ових царевина, и његовим одредбама Аустрија је великим делом била потиснута са Балкана, а читава Србија до Саве и Дунава, као и Влашка и делови Босне враћени су Турској. Велики везир је већ 4. септембра ујахао у Београдску варош, заједно са командантима, достојанственицима и 500 јаничара, а османска војска је по уласку порушила српску православну Велику или Саборну цркву светих архистратига Михаила и Гаврила, као и нову митрополитску резиденцију која се градила од 1725. године, док су неке цркве претворене у џамије. Након испуњавања обавеза у вези са утврђењима и још неких одредби, свечана церемонија ратификације мировног уговора обављена је 11. јуна 1740. године, да би питање коначног разграничења између Аустрије и Турске било решено Цариградском конвенцијом од 2. марта 1741. године, деобом Великог ратног острва, тако што је јужна половина припала Турској, а северна Аустрији.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1929. године рођен је књижевник, књижевни критичар и академик Петар Џаџић;
1950. рођен је новинар и војнополитички коментатор Мирослав Лазански;
2002. године преминула је Маргита Стефановић Маги, најпознатија као клавијатуристкиња београдске рок групе Екатарина велика.

 

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

leko_t_marko_large
Претходни чланак

Рођен је хемичар, ректор Велике школе, академик и председник Црвеног крста, Марко Т. Леко

74vAj53ZXAcINFBLn227cH2gxaR
Наредни чланак

Рођен је сценариста и писац Гордан Михић