Da se ne zaboraviZanimljivosti

POTOMCI O PRECIMA: SRPSKI MITROPOLIT ČIJE SE GROBNO MESTO NE ZNA

Sveti sveštenomučenik Joanikije Lipovac (Stoliv, 16. februar 1890 ‒ Aranđelovac, jun 1945) bio je mitropolit crnogorsko-primorski od 1940. do 1945. godine. Stradao je posle okončanja rata. Proglašen je za sveštenomučenika Srpske pravoslavne crkve.

Rođen je 16. februara 1890. godine u Stolivu u Boki Kotorskoj od roditelja Špira Lipovca i Marije Damjanović. Njegovi preci su se početkom 18. veka doselili u Boku iz Cuca.

Osnovnu školu završio je u Prčnju, klasičnu gimnaziju sa maturom u Kotoru, Pravoslavni bogoslovski zavod u Zadru i Filozofski fakultet u Beogradu. U Beogradu je položio i profesorski ispit iz bogoslovskih predmeta.

Rukopoložen je u činove đakona i prezvitera 8. i 10. novembra 1912. godine od episkopa bokokotorskog i dubrovačkog Vladimira Boberića. Od 1912. do 1918. godine bio je protski kapelan u Kotoru, a potom paroh u Lastvi. Od februara 1916. do novembra 1918. služio je kao rezervni vojni sveštenik.

Od 1919. do 1925. godine bio je suplent gimnazije na Cetinju, nižoj ženskoj školi, ženskoj učiteljskoj školi i Cetinjskoj bogosloviji. Bio je i honorarni profesor Cetinjske bogoslovije. Od 1925. do 1940. godine bio je profesor Prve muške gimnazije u Beogradu. Kao udov protojerej izabran je za vikarnog episkopa budimljanskog dana 8. decembra 1939. godine.

Zamonašen je u manastiru Rakovici od mitropolita skopskog Josifa i proizveden u čin igumana.

Hirotonisan je za episkopa u beogradskoj Sabornoj crkvi dana 11. februara 1940. godine od patrijarha srpskog Gavrila, mitropolita skopskog Josifa i episkopa zvorničko-tuzlanskog Nektarija. Iste godine 10. decembra, na vanrednom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora, izabran je za mitropolita crnogorsko-primorskog. Patrijarh Gavrilo ga je odlikovao crvenim pojasom.

Mitropolit Joanikije upravljao je Crnogorsko-primorskom eparhijom za vreme Drugog svetskog rata. Istorijske prilike na prostoru Mitropolije bile su veoma složene. Mitropolit Joanikije 1942. godine izdao je proglas u kome je zabranio rad sveštenicima koji su bili u partizanima. U dopisima se delovanje partizana karakterisalo kao „komunistički terorˮ, a visoki predstavnici Crkve komunizam su doživljavali kao pošast kojoj se treba odupreti.

 

24205133_1923122978005270_444328795_n

Mitropolit Joanikije je najzaslužniji što je Cetinjska bogoslovija jedina radila od svih pet bogoslovija u Srpskoj patrijaršiji. Pokušao je da izbegne iz Jugoslavije zajedno sa sedamdeset svojih sveštenika, ali nije uspeo. Sveštenici su streljani u Zidanom Mostu, u Sloveniji, a mitropolit Joanikije je prebačen u Aranđelovac i tu je ubijen u junu 1945. godine. Grob mu je do danas ostao nepoznat.

Blagoslovom preosveštenog vladike zahumsko-hercegovačkog Grigorija u selu Kruševica kod Ljubinja počela je gradnja crkve posvećene ovom mitropolitu.

Na mestu koje se zove Lipovački brijeg u selu Kruševice kod Ljubinja počela je gradnja hrama posvećena Svetom Joanikiju

Na mestu koje se zove Lipovački brijeg u selu Kruševica kod Ljubinja počela je gradnja hrama posvećena Svetom Joanikiju

Izvor: Slobodna Hercegovina

http://slobodnahercegovina.com

 

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

pedagoski-muzej-beograd
Prethodni članak

Osnovan je Pedagoški muzej u Beogradu

Foto: Vikipedija
Naredni članak

SRPSKA DOBROTVORKA MARIJA TRANDAFIL