Да се не заборавиЗанимљивости

ПОТОМЦИ О ПРЕЦИМА: СРПСКИ МИТРОПОЛИТ ЧИЈЕ СЕ ГРОБНО МЕСТО НЕ ЗНА

Свети свештеномученик Јоаникије Липовац (Столив, 16. фебруар 1890 ‒ Аранђеловац, јун 1945) био je митрополит црногорско-приморски од 1940. до 1945. године. Страдао је после окончања рата. Проглашен је за свештеномученика Српске православне цркве.

Рођен је 16. фебруара 1890. године у Столиву у Боки Которској од родитеља Шпира Липовца и Марије Дамјановић. Његови преци су се почетком 18. века доселили у Боку из Цуца.

Основну школу завршио је у Прчњу, класичну гимназију са матуром у Котору, Православни богословски завод у Задру и Филозофски факултет у Београду. У Београду је положио и професорски испит из богословских предмета.

Рукоположен је у чинове ђакона и презвитера 8. и 10. новембра 1912. године од епископа бококоторског и дубровачког Владимира Боберића. Од 1912. до 1918. године био је протски капелан у Котору, а потом парох у Ластви. Од фебруара 1916. до новембра 1918. служио је као резервни војни свештеник.

Од 1919. до 1925. године био је суплент гимназије на Цетињу, нижој женској школи, женској учитељској школи и Цетињској богословији. Био је и хонорарни професор Цетињске богословије. Од 1925. до 1940. године био је професор Прве мушке гимназије у Београду. Као удов протојереј изабран је за викарног епископа будимљанског дана 8. децембра 1939. године.

Замонашен је у манастиру Раковици од митрополита скопског Јосифа и произведен у чин игумана.

Хиротонисан је за епископа у београдској Саборној цркви дана 11. фебруара 1940. године од патријарха српског Гаврила, митрополита скопског Јосифа и епископа зворничко-тузланског Нектарија. Исте године 10. децембра, на ванредном заседању Светог архијерејског сабора, изабран је за митрополита црногорско-приморског. Патријарх Гаврило га је одликовао црвеним појасом.

Митрополит Јоаникије управљао је Црногорско-приморском епархијом за време Другог светског рата. Историјске прилике на простору Митрополије биле су веома сложене. Митрополит Јоаникије 1942. године издао је проглас у коме је забранио рад свештеницима који су били у партизанима. У дописима се деловање партизана карактерисало као „комунистички терорˮ, а високи представници Цркве комунизам су доживљавали као пошаст којој се треба одупрети.

 

24205133_1923122978005270_444328795_n

Митрополит Јоаникије је најзаслужнији што је Цетињска богословија једина радила од свих пет богословија у Српској патријаршији. Покушао је да избегне из Југославије заједно са седамдесет својих свештеника, али није успео. Свештеници су стрељани у Зиданом Мосту, у Словенији, а митрополит Јоаникије је пребачен у Аранђеловац и ту је убијен у јуну 1945. године. Гроб му је до данас остао непознат.

Благословом преосвештеног владике захумско-херцеговачког Григорија у селу Крушевица код Љубиња почела је градња цркве посвећене овом митрополиту.

На месту које се зове Липовачки бријег у селу Крушевице код Љубиња почела је градња храма посвећена Светом Јоаникију

На месту које се зове Липовачки бријег у селу Крушевица код Љубиња почела је градња храма посвећена Светом Јоаникију

Извор: Слободна Херцеговина

http://slobodnahercegovina.com

 

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

pedagoski-muzej-beograd
Претходни чланак

Основан је Педагошки музеј у Београду

Фото: Википедија
Наредни чланак

СРПСКА ДОБРОТВОРКА МАРИЈА ТРАНДАФИЛ