АктуелностиДа се не заборавиЗанимљивости

Порекло назива Смедерево

Порекло назива Смедерево и значење овог топонима нису поуздано утврђени. Једно предање о пореклу назива говори да је „с погледом” на некадашње шуме у околини назив Смедерево постао од „смет” и „древо”. Помиње се као могућност и да је назив потекао од имена неке личности Смендер (средњовековно мушко име).

Италијански историчар Антонио Бонифи (1427–1503) у свом делу Rerum Hungaricarum decades IV cum dimidia наводи да је Смедерево настало генезом изговора имена Свети Андреја. Стојан Новаковић је писао у свом делу Охридска архиепископија у почетку 11. века да је Смедерево погрешно изговорено Eis Monte. Римска насеобина Mons Aureus забележена је и на Појтингеровој карти средњовековној репродукцији римског оригинала, која потиче из 4. века. Леонтије Павловић сматрао је да порекло овог имена треба тражити у словенским језицима и наводи да је овај назив настао из једног војног израза, који је направљен од словенске именичке заменице „всје” и грчког израза „медомаи-медерео”, што би требало да значи „бринути се” или „чувати”, односно „управљати”. Више историчара сматра да је овај назив морао имати корене у персијским, односно хазарским топонимима. У преводу са иранског „Семендер” значи „крајња врата” – положај какав је географски у Хазарији имао град Семендер. Овај назив је састављен од персијских речи „Семен” – крај (али и сува земља) и „дер” – врата. Хазарски Семендер се налазио на југозападној обали Каспијског мора и био је бедем одбране од непријатеља. Слично данашњем Смедереву, то је био утврђени град са баштама и виноградима у околини. Разорио га је руски кнез Свјатослав (913–914), а крајем 10. века и читаво хазарско царство заувек нестаје. Многи становници Семендра, бежећи пред најездом освајача, упутили су се у наше крајеве, називајући своја нова насеља именима ранијих станишта.

 

Извор: Вуковић и др. 2017: Валентина Вуковић, Срђан Ерцеган, Владимир Пихлер и Мишко Лазовић, Тврђаве на Дунаву, Нови Сад – Београд: „Прометеј” – Природно-математички факултет – Радио-телевизија Србије, стр. 105.

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

pyrenees-2137826_1280
Претходни чланак

У ПОЧЕТКУ БЕШЕ РЕЧ

375px-HCA_by_Thora_Hallager_1869
Наредни чланак

Ханс Кристијан Андерсен о Србији