AktuelnostiKuće i zgradeNa današnji dan

Položen je kamen temeljac Narodne skupštine

Na današnji dan, 27. avgusta 1907. godine kralj Petar I Karađorđević je položio kamen temeljac za izgradnju Narodne skupštine.

Skupština je podignuta u delu grada koji je početkom XIX veka bio skoro prazan i zapušten, i kojim su dominirale razvaline stare Batal džamije iz XVI veka, konačno srušene tek sa odlaskom Turaka oko 1870. godine.

Takođe je u blizini današnje Skupštine 1830. godine pročitan i hatišerif kojim je Srbiji garantovana autonomija.

Zamisao o zgradi Narodne skupštine Kraljevine Srbije, javila se devedesetih godina XIX veka kada je pokrenuto pitanje o njenom podizanju.

Na poziv Ministarstva građevina bečki arhitekta Konstantin Jovanović početkom poslednje decenije pretprošlog veka je izradio planove za zgradu, a Ministarstvo ih je otkupilo. Međutim, zbog ekonomskih neprilika, početak gradnje je odložen.

Desetak godina kasnije je ovo pitanje ponovo postalo aktuelno, pa je 1902. raspisan novi konkurs na kojem je arhitekta Ministarstva Jovan Ilkić dobio prvu nagradu.

U svom radu se oslanjao na prethodni Jovanovićev projekat, čime po jednom sačuvanom dokumentu iz Muzeja grada Beograda ovaj prethodni nikako nije bio zadovoljan.

Bilo kako bilo, izgradnja je počela 27. avgusta 1907. godine, zatim je prekinuta tokom Prvog svetskog rata, onda posle rata i nakon smrti Jovana Ilkića nastavljena pod nadzorom njegovog sina Pavla, koji je uneo izvesne izmene u projekat centralne kupole, te je najzad završena tek 1936. godine.

U stilskom pogledu na zgradi su došli do izražaja neorenesansni i neobarokni oblici i njima odgovarajući dekorativni elementi.

Naglašen je centralni deo sa monumentalnim stepeništem, portikom i stubovima, zatim četiri manje dekorativne kupole i velikom centralnom. Posebna pažnja je posvećena obradi enterijera, gde su pored glavnog projektanta, ruskog arhitekte Nikole Krasnova, u raskošnoj dekoraciji pojedinih holova i sala, putem javnih konkursa, učešće uzimali najistaknutiji jugoslovenski umetnici koji su stvarali između dva rata.

Konačan izgled čitavom zdanju dat je 1939. godine, kada su ispred glavnog ulaza postavljene dve velike skulpturalne grupe u bronzi, pod nazivom Igrali se konji vrani, rad vajara Tome Rosandića.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1805. godine osnovan je Praviteljstvujušči sovjet;
1911. godine rođena je glumica Rahela Ferari;
1916. godine umro je srpski pisac Petar Kočić;
1960. godine umro je srpski pesnik Sima Pandurović;
1991. godine umro je patrijarh srpski German;
2008. godine umro je lekar, profesor i akademik Vladimir Vojvodić;
2016. godine umro je reditelj Slobodan Ž. Jovanović.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

1280px-Saint_Sava_Temple_southern_view
Prethodni članak

Hromi Stevan sa Vračara

Hercegovci_u_zasedi
Naredni članak

INTRIGAMA PROTIV SRBA