АктуелностиКуће и зградеНа данашњи дан

Положен је камен темељац Народне скупштине

На данашњи дан, 27. августа 1907. године краљ Петар I Карађорђевић је положио камен темељац за изградњу Народне скупштине.

Скупштина је подигнута у делу града који је почетком XIX века био скоро празан и запуштен, и којим су доминирале развалине старе Батал џамије из XVI века, коначно срушене тек са одласком Турака око 1870. године.

Такође је у близини данашње Скупштине 1830. године прочитан и хатишериф којим је Србији гарантована аутономија.

Замисао о згради Народне скупштине Краљевине Србије, јавила се деведесетих година XIX века када је покренуто питање о њеном подизању.

На позив Министарства грађевина бечки архитекта Константин Јовановић почетком последње деценије претпрошлог века је израдио планове за зграду, а Министарство их је откупило. Међутим, због економских неприлика, почетак градње је одложен.

Десетак година касније је ово питање поново постало актуелно, па је 1902. расписан нови конкурс на којем је архитекта Министарства Јован Илкић добио прву награду.

У свом раду се ослањао на претходни Јовановићев пројекат, чиме по једном сачуваном документу из Музеја града Београда овај претходни никако није био задовољан.

Било како било, изградња је почела 27. августа 1907. године, затим је прекинута током Првог светског рата, онда после рата и након смрти Јована Илкића настављена под надзором његовог сина Павла, који је унео извесне измене у пројекат централне куполе, те је најзад завршена тек 1936. године.

У стилском погледу на згради су дошли до изражаја неоренесансни и необарокни облици и њима одговарајући декоративни елементи.

Наглашен је централни део са монументалним степеништем, портиком и стубовима, затим четири мање декоративне куполе и великом централном. Посебна пажња је посвећена обради ентеријера, где су поред главног пројектанта, руског архитекте Николе Краснова, у раскошној декорацији појединих холова и сала, путем јавних конкурса, учешће узимали најистакнутији југословенски уметници који су стварали између два рата.

Коначан изглед читавом здању дат је 1939. године, када су испред главног улаза постављене две велике скулптуралне групе у бронзи, под називом Играли се коњи врани, рад вајара Томе Росандића.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1805. године основан је Правитељствујушчи совјет;
1911. године рођена је глумица Рахела Ферари;
1916. године умро је српски писац Петар Кочић;
1960. године умро је српски песник Сима Пандуровић;
1991. године умро је патријарх српски Герман;
2008. године умро је лекар, професор и академик Владимир Војводић;
2016. године умро је редитељ Слободан Ж. Јовановић.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

1280px-Saint_Sava_Temple_southern_view
Претходни чланак

Хроми Стеван са Врачара

Hercegovci_u_zasedi
Наредни чланак

ИНТРИГАМА ПРОТИВ СРБА