АктуелностиДа се не заборавиЗанимљивости

Пола века у Манаковој кући

У Манаковој кући у петак 8. фебруара у 13 сати отвара се изложба Пола века у Манаковој кући.

Овом изложбом Етнографски музеј у Београду обележава педесетогодишљицу свог рада у овом бисеру старобалканске архитектуре. Етнографска спомен-збирка Христифора Црниловића, која се налази у Манаковој кући, била је основни разлог да се овај објекат и Црниловићева збирка повере на чување Етнографском музеју Београду и његовим кустосима етнолозима.

Изложба се отвара на дан рођења Христифора Црниловића (Власотинце, 1886‒1963), сликара, професора сликања, етнографа аматера и колекционара народних рукотворина и знања. Црниловић је своју збирку поклонио граду Београду са жељом да буде стално приказана под називом Етнографска спомен-збирка Христифора Црниловића.

Град је ову збирку, коју поред народних ношњи централног Балкана чине и  библиотека, архивска грађа, негативи и фотографије, као и Манакову кућу у коју је збирка смештена, на управљање и чување поверио Етнографском музеју у Београду.

Прва стална изложба Народне ношње и накит централнобалканског подручја XIX и у првим деценијама XX века свечано је отворена 17. новембра 1968. године, а и даље се чува у Манаковој кући у свом пуном обиму и очуваности.

Од времена кад се Етнографски музеј у њу уселио, Манакова кућа је постала  својеврсни културни центар у ком се, у организацији кустоса Етнографског музеја, приређује мноштво изложби, разноврсних  догађаја (промоције, предавања) и занатских и креативних радионица.

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

Uroš_Knežević,_Cincar-Janko
Претходни чланак

ЦИНЦАР ЈАНКО – ХЕРОЈ УСТАНИЧКЕ СРБИЈЕ

49085595_1421089774695052_10371414011936768_n
Наредни чланак

МИСАО ДАНА