AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Pokušan je atentat na kralja Milana Obrenovića u beogradskoj Sabornoj crkvi

Na današnji dan, 11. oktobra 1882. godine u beogradskoj Sabornoj crkvi je pokušan atentat na kralja Milana Obrenovića.

Naime, njega je na ulazu u crkvu sa revolverom u ruci sačekala Jelena Ilka Marković, udovica pogubljenog pukovnika Jevrema Markovića, i sa desetak metara udaljenosti, ispalila jedan metak koji ga je promašio. Drugi nije stigla da ispali, jer je ubrzo bila savladana, a kralj Milan je kasnije taj metak dao da se optoči i koristio ga je kao iglu za kravatu.

Uzrok ovog događa bilo je pogubljenje njenog muža, socijalističko-radikalskog poslanika i brata Svetozara Markovića, pukovnika Jevrema Markovića, po nalogu kneza Milana Obrenovića zbog učešća u Topolskoj buni, nekoliko godina ranije.

Pored Ilke, koja je povukla obarač, uhapšena je i njena rođaka Lena Knićanin, jer je nakon višemesečnog ispitivanja otkriveno da je bila upoznata sa njenim namerama.

Iako je prvobitnom odlukom suda osuđena na smrt, Ilka je zatim pomilovana i poslata u zatvor u Požarevcu, gde je nekoliko nedelja kasnije nađena zadavljena u svojoj ćeliji, a sličnu sudbinu je doživela i Lena Knićanin, dok je vojnik koji je stražario kraj nje takođe poginuo „nesrećnim” slučajem.

Tako je, i pored toga što su vinovnice osuđene, ipak većina podataka u vezi sa ovim atentatom, od umešanosti radikala na čijem je dokazivanju kralj Milan insistirao, do smrti dveju optuženih i nesrećnog vojnika, ostala nedovoljno rasvetljena.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1579. godine ubijen veliki vezir Mehmed-paša Sokolović;
1806. godine rođen je knez Aleksandar Karađorđević;
1865. godine rođen je geograf, akademik i jedan od najznačajnijih srpskih naučnika Jovan Cvijić;
1930. godine rođen je reditelj, scenarista i profesor Zdravko Velimirović;
1930. godine rođen je istoričar i akademik Dimitrije Bogdanović.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

bjelogrlic
Prethodni članak

Rođen je glumac Dragan Bjelogrlić

Prvi srpski kralj Mihajlo Vojislavljević, ktitorski portret iz Crkve svetog Mihajla u Stonu
Naredni članak

MIHAILO VOJISLAVLJEVIĆ (1050–1080)