АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Покушан је атентат на краља Милана Обреновића у београдској Саборној цркви

На данашњи дан, 11. октобра 1882. године у београдској Саборној цркви је покушан атентат на краља Милана Обреновића.

Наиме, њега је на улазу у цркву са револвером у руци сачекала Јелена Илка Марковић, удовица погубљеног пуковника Јеврема Марковића, и са десетак метара удаљености, испалила један метак који га је промашио. Други није стигла да испали, јер је убрзо била савладана, а краљ Милан је касније тај метак дао да се опточи и користио га је као иглу за кравату.

Узрок овог догађа било је погубљење њеног мужа, социјалистичко-радикалског посланика и брата Светозара Марковића, пуковника Јеврема Марковића, по налогу кнеза Милана Обреновића због учешћа у Тополској буни, неколико година раније.

Поред Илке, која је повукла обарач, ухапшена је и њена рођака Лена Книћанин, јер је након вишемесечног испитивања откривено да је била упозната са њеним намерама.

Иако је првобитном одлуком суда осуђена на смрт, Илка је затим помилована и послата у затвор у Пожаревцу, где је неколико недеља касније нађена задављена у својој ћелији, а сличну судбину је доживела и Лена Книћанин, док је војник који је стражарио крај ње такође погинуо „несрећним” случајем.

Тако је, и поред тога што су виновнице осуђене, ипак већина података у вези са овим атентатом, од умешаности радикала на чијем је доказивању краљ Милан инсистирао, до смрти двеју оптужених и несрећног војника, остала недовољно расветљена.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1579. године убијен велики везир Мехмед-паша Соколовић;
1806. године рођен је кнез Александар Карађорђевић;
1865. године рођен је географ, академик и један од најзначајнијих српских научника Јован Цвијић;
1930. године рођен је редитељ, сценариста и професор Здравко Велимировић;
1930. године рођен је историчар и академик Димитрије Богдановић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

bjelogrlic
Претходни чланак

Рођен је глумац Драган Бјелогрлић

Први српски краљ Михајло Војислављевић, ктиторски портрет из Цркве светог Михајла у Стону
Наредни чланак

МИХАИЛО ВОЈИСЛАВЉЕВИЋ (1050–1080)