АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Погинуо је Вук Мандушић

На данашњи дан, 31. јула 1648. године, или дан раније, Турци су убили морлачког харамбашу Вука Мандушића.

Тачно време и место његовог рођења није познато, али се претпоставља да је рођен око 1610. године у околини Шибеника.

Такође нема много података из његовог живота до почетка Кандијског рата 1645. године, од када се зна да је као ускок у служби Млетачке републике ратовао против Турака у далматинском залеђу.

Први писани извештаји о његовом војевању потичу с почетка последње године његовог живота, када је учествовао у нападима на Дрниш, Книн, Клис и Кључ, и од Млечана добио задатак да нападне турску војску предвођену Хусеин-бегом, која се враћала са пљачкашког похода из задарског залеђа.

Одлучио је да им постави заседу у Зечеву, али је бројност Турака ипак успела да надјача храброст ускока, те му је, након што је изгубио руку у борби, одсечена глава и послата Дервиш-паши у Ливно.

Тело Вука Мандушића, уз Стојана Јанковића и Илију Смиљанића, вероватно најомиљенијег јунака те епохе, сахрањено је на месту погибије где и данас постоји обележје, а посебно чувен је постао од XIX века, захваљујући Његошевом Горском вијенцу.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1821.године рођен је лекар и педагог Ђорђе Натошевић;
1863.године рођен је историчар Милутин Јакшић;
1935.године рођен је историчар Бранислав Глигоријевић;
1956.године први пут је код нас пробијен звучни зид. Учинио је то пуковник Никола Лекић у авиону F-86 sabre изнад аеродрома Батајница;
1979.године умро је сликар Миленко Шербан;
1996.године умро је књижевник, књижевни критичар и академик Петар Џаџић;
2011.године погинуо је музичар Љубиша Стојановић Луис.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

4831030_bata-kamenijpg
Претходни чланак

Рођен је најпознатији српски каскадер Драгомир Станојевић, Бата Камени

Zemun_View_3
Наредни чланак

Земун у Великом рату