AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Poginuo je vojvoda Sima Nenadović

Na današnji dan, 26. jula 1815. godine po gregorijanskom kalendaru, odnosno 14. jula po julijanskom, na Dublju je poginuo vojvoda Sima Nenadović.

Rođen je 1793. godine u Brankovini i pripadao je čuvenoj porodici Nenadovića. Bio je sin Alekse Nenadovića i brat prote Mateje Nenadovića, te je nakon Velike škole u Beogradu završio kadetsku školu u Vinkovcima.

Bio je zatim upravnik Arsenala u Beogradu i učesnik Prvog srpskog ustanka, po čijem slomu je prešao u Austriju. Ratovao je potom u austrijskoj vojsci protiv Napoleona u Italiji, da bi se po izbijanju Drugog srpskog ustanka vratio u Srbiju.

U dvadesetoj godini je postao vojvoda valjevske nahije, a u dvadeset drugoj je poginuo predvodeći svoj odred u poslednjem velikom sukobu sa Turcima u tom ustanku, u bici na Dublju. Danas ime Sime Nenadovića nose ulice u nekoliki naših gradova.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1809. godine umro je advokat i književnik Jovan Muškatirović;
1815. godine bitkom na Dublju završen je oružani deo Drugog srpskog ustanka;
1815. godine poginuo je vojvoda Milić Drinčić;
1865. godine rođen je inženjer Miloš Savčić;
1875. godine rođen je pesnik Milorad Petrović Seljančica;
1920. godine rođen je doktor, profesor i akademik Živojin Bumbaširević;
1935. godine rođen je novinar Marko Marković.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Stevan_Sremac
Prethodni članak

Stevan Sremac: KRITIČARI NE PIŠU ČITKO

1199px-Bizansist_touchup
Naredni članak

Dejvid Tolbot Rajs: VIZANTIJSKO SLIKARSTVO (1968)