АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Погинуо је војвода Сима Ненадовић

На данашњи дан, 26. јула 1815. године по грегоријанском календару, односно 14. јула по јулијанском, на Дубљу је погинуо војвода Сима Ненадовић.

Рођен је 1793. године у Бранковини и припадао је чувеној породици Ненадовића. Био је син Алексе Ненадовића и брат проте Матеје Ненадовића, те је након Велике школе у Београду завршио кадетску школу у Винковцима.

Био је затим управник Арсенала у Београду и учесник Првог српског устанка, по чијем слому је прешао у Аустрију. Ратовао је потом у аустријској војсци против Наполеона у Италији, да би се по избијању Другог српског устанка вратио у Србију.

У двадесетој години је постао војвода ваљевске нахије, а у двадесет другој је погинуо предводећи свој одред у последњем великом сукобу са Турцима у том устанку, у бици на Дубљу. Данас име Симе Ненадовића носе улице у неколики наших градова.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1809. године умро је адвокат и књижевник Јован Мушкатировић;
1815. године битком на Дубљу завршен је оружани део Другог српског устанка;
1815. године погинуо је војвода Милић Дринчић;
1865. године рођен је инжењер Милош Савчић;
1875. године рођен је песник Милорад Петровић Сељанчица;
1920. године рођен је доктор, професор и академик Живојин Бумбаширевић;
1935. године рођен је новинар Марко Марковић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Stevan_Sremac
Претходни чланак

Стеван Сремац: КРИТИЧАРИ НЕ ПИШУ ЧИТКО

1199px-Bizansist_touchup
Наредни чланак

Дејвид Толбот Рајс: ВИЗАНТИЈСКО СЛИКАРСТВО (1968)