AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Poginuo je slikar Igor Vasiljev

Na današnji dan, 10. aprila 1954. godine, poginuo je slikar Igor Vasiljev.

Rođen je 17. maja 1928. godine u Beogradu, u porodici ruskih emigranata. S obzirom da su mu roditelji bili arhitekte i da je od rođenja bio okružen crtežima i slikama, i kod njega se razvila ljubav prema likovnoj umetnosti.

Nakon Drugog svetskog rata i mature, upisao je Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu, ali je 1950. godine uhapšen zbog navodne „neprijateljske delatnosti i pripreme atentata…” i osuđen na nekoliko godina zatvora.

Nakon izdržanih jedanaest meseci je pušten na slobodu, pa se vratio studijama slikarstva. Ipak, nije ostao dugo tamo, jer je zbog svog nemirnog duha i toga što nije radio kako je profesor zahtevao, izbačen.

Upisao je potom istoriju umetnosti i nastavio da slika, te je 1953. godine priredio samostalnu izložbu slika i crteža i bio primljen u Udruženje likovnih umetnika Srbije, kao najmlađi član.

Igor Vasiljev je sledeće godine, po zvaničnom izveštaju, poginuo tokom ekskurzije ka manastiru Ravanica, tako što je ispao iz voza pet minuta pre nego što je voz stigao u Ćupriju, a nerazjašnjene okolnosti oko njegove smrti još uvek daju prostora različitim interpretacijama.

Ime ovog umetnika danas nosi jedna beogradska ulica pored Dunava.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1852. godine rođen je pravnik, diplomata i ministar pravde Kosta Hristić;
1929. godine rođen je kompozitor i akademik Dušan Radić;
1946. godine rođen je Vlada Janković Džet;
1948. godine rođen je novinar i automobilista Predrag Peca Dobrohotov;
2018. godine umrla je glumica Jelena Jovanović Žigon.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

S.Kragujevic,_Branko_Copic
Prethodni članak

BRANKO ĆOPIĆ: Ako mi se štogod desi...

Aleksandar_m_leko
Naredni članak

Umro je hemičar i profesor Aleksandar M. Leko