АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Погинуо је сликар Игор Васиљев

На данашњи дан, 10. априла 1954. године, погинуо је сликар Игор Васиљев.

Рођен је 17. маја 1928. године у Београду, у породици руских емиграната. С обзиром да су му родитељи били архитекте и да је од рођења био окружен цртежима и сликама, и код њега се развила љубав према ликовној уметности.

Након Другог светског рата и матуре, уписао је Академију ликовних уметности у Београду, али је 1950. године ухапшен због наводне „непријатељске делатности и припреме атентата…” и осуђен на неколико година затвора.

Након издржаних једанаест месеци је пуштен на слободу, па се вратио студијама сликарства. Ипак, није остао дуго тамо, јер је због свог немирног духа и тога што није радио како је професор захтевао, избачен.

Уписао је потом историју уметности и наставио да слика, те је 1953. године приредио самосталну изложбу слика и цртежа и био примљен у Удружење ликовних уметника Србије, као најмлађи члан.

Игор Васиљев је следеће године, по званичном извештају, погинуо током екскурзије ка манастиру Раваница, тако што је испао из воза пет минута пре него што је воз стигао у Ћуприју, а неразјашњене околности око његове смрти још увек дају простора различитим интерпретацијама.

Име овог уметника данас носи једна београдска улица поред Дунава.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1852. године рођен је правник, дипломата и министар правде Коста Христић;
1929. године рођен је композитор и академик Душан Радић;
1946. године рођен је Влада Јанковић Џет;
1948. године рођен је новинар и аутомобилиста Предраг Пеца Доброхотов;
2018. године умрла је глумица Јелена Јовановић Жигон.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

S.Kragujevic,_Branko_Copic
Претходни чланак

БРАНКО ЋОПИЋ: Ако ми се штогод деси...

Aleksandar_m_leko
Наредни чланак

Умро је хемичар и професор Александар М. Леко