AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Poginuo je Sima Nešić

Na današnji dan, 15. juna 1862. godine, a 3. juna po julijanskom jkalendaru, nakon incidenta kod Čukur-česme, poginuo je policajac i prevodilac Sima Nešić.

Rođen je 1831. godine u Begradu, a nakon što je obavljao posao upravnika pošte u Kruševcu, vratio se u Beograd i bio postavljen na čelo Tajne policije za političke poslove.

S obzirom da je pored maternjeg jezika govorio turski, grčki, hebrejski, nemački i francuski, Mihailo Obrenović ga je postavio i za sudskog tumača, te je uz poslove obaveštajca koji je obavljao i putovanja na koja je bio upućivan, prevodio sva dokumenta i imao uvid u poslove beogradskog paše, o čemu je potom obaveštavao ministra policije i samog kneza Miahila.

Ipak, ono po čemu je ovaj „prvi srpski obaveštajac” ostao najviše upamćen je njegova smrt i početak konačnog oslobođenja srspskih gradova od Turaka, koji se desio pet godina kasnije.

Naime, nakon što je jedan turski vojnik na česmi ranio ili ubio srpskog dečaka Savu, koji je došao po vodu, Nešić je priveo Turčina i poveo ga na saslušanje, ali su Turci zapucali i tom prilikom ga ubili, uz još nekoliko žandara i civila. Sećanje na Simu Nešića već skoro vek i po čuva i naziv ulice u centru Beogradu, gde se sve odigralo.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1389. godine odigrala se bitka na Kosovu;
1850. godine rođen je Đorđe Vajfert, industrijalac  i  guverner Narodne banke;
1862. godine dogodio se incident kod Čukur-česme;
1925. godine rođena je književnica, filolog i akademik Ranka Kuić;
1965. godine osnovan je Univerzitet u Nišu;
1900. godine rođen je Vladislav S. Ribnikar, novinar, učesnik NOR-a i direktor Politike i TANJUG-a;
1903. godine, nakon Majskog prevrata, odlukom oba doma Narodnog predstavništva starog saziva, Petar Karađorđević, sin kneza Aleksandra i unuk vožda Karađorđa, proglašen je za kralja Srbije;
1992. godine srpski književnik Dobrica Ćosić je izabran za prvog predsednika SR Jugoslavije;
2010. godine umro je glumac Bekim Fehmiju;
2016. godine umro je glumac Milorad Mandić Manda.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

kul-ymaj
Prethodni članak

Umro je pesnik, lekar i akademik Jovan Jovanović Zmaj

zarko-lausevic-642x336
Naredni članak

MISAO DANA