АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Погинуо је Сима Нешић

На данашњи дан, 15. јуна 1862. године, а 3. јуна по јулијанском јкалендару, након инцидента код Чукур-чесме, погинуо је полицајац и преводилац Сима Нешић.

Рођен је 1831. године у Беграду, а након што је обављао посао управника поште у Крушевцу, вратио се у Београд и био постављен на чело Тајне полиције за политичке послове.

С обзиром да је поред матерњег језика говорио турски, грчки, хебрејски, немачки и француски, Михаило Обреновић га је поставио и за судског тумача, те је уз послове обавештајца који је обављао и путовања на која је био упућиван, преводио сва документа и имао увид у послове београдског паше, о чему је потом обавештавао министра полиције и самог кнеза Миахила.

Ипак, оно по чему је овај „први српски обавештајац” остао највише упамћен је његова смрт и почетак коначног ослобођења срспских градова од Турака, који се десио пет година касније.

Наиме, након што је један турски војник на чесми ранио или убио српског дечака Саву, који је дошао по воду, Нешић је привео Турчина и повео га на саслушање, али су Турци запуцали и том приликом га убили, уз још неколико жандара и цивила. Сећање на Симу Нешића већ скоро век и по чува и назив улице у центру Београду, где се све одиграло.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1389. године одиграла се битка на Косову;
1850. године рoђен је Ђорђе Вајферт, индустријалац  и  гувернер Народне банке;
1862. године догодио се инцидент код Чукур-чесме;
1925. године рођена је књижевница, филолог и академик Ранка Куић;
1965. године основан је Универзитет у Нишу;
1900. године рођен је Владислав С. Рибникар, новинар, учесник НОР-а и директор Политике и ТАНЈУГ-а;
1903. године, након Мајског преврата, одлуком оба дома Народног представништва старог сазива, Петар Карађорђевић, син кнеза Александра и унук вожда Карађорђа, проглашен je за краља Србије;
1992. године српски књижевник Добрица Ћосић је изабран за првог председника СР Југославије;
2010. године умро је глумац Беким Фехмију;
2016. године умро је глумац Милорад Мандић Манда.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

kul-ymaj
Претходни чланак

Умро је песник, лекар и академик Јован Јовановић Змај

zarko-lausevic-642x336
Наредни чланак

МИСАО ДАНА