АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Погинуо је редитељ Јован Аћин

На данашњи дан, 5. августа 1991. године у саобраћајној несрећи је погинуо сценариста и редитељ Јован Аћин.

Рођен је 23. маја 1941. године у Београду, где се школовао и дипломирао режију на Академији за позориште, филм, радио и телевизију.

Поред кратких и играних филмова, режирао је телевизијске емисије, драме и документарне филмове, као и портрете неких наших значајних ликовних уметника.

Вероватно најпознатији филм Јована Аћина, за који је поред режије написао и сценарио, је Бал на води, а познати су и његови разговори са филмским ствараоцима као што су Питер Богданович, Ингрид Бергман, Џек Николсон и други.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1926. године основан је Архив Војводине;
1947. године умро је математичар и академик Богдан Гавриловић;
1954. године рођен је књижевник Драган Лакићевић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

СК „Велика Србија”: Jован Ружић, Милорад Илић, Јосип Фурјановић Фурка, Алојз Лојда Махек, Едуард Мифек, Данило Стојановић (Чика Дача),
Пера Радојковић, Милета Јовановић, Мирослав Најдановић, Миливоје Ивановић и Милан Стефановић (ФОТО: Александар Симић, Рака Рубен,
Андре Илијаш и Светислав Грдијан)
Претходни чланак

ФУДБАЛ У СРБИЈИ НА ПОЧЕТКУ ХХ ВЕКА

jadar
Наредни чланак

Дан Речне флотиле и Дан рода речних јединица Војске Србије