AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Poginuo je pukovnik Milivoje Stojanović Brka

Na današnji dan, 4. decembra 1914. godine, tokom Kolubarske bitke je poginuo pukovnik Milivoje Stojanović Brka.

Rođen je 6. septembra 1873. godine u Požarevcu, i posle završene vojne akademije je ubrzo postao komandant Podoficirske pešadijske škole.

Učestvovao je u balkanskim ratovima, a postoji priča da mu je za iskazanu hrabrost prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević lično uručio orden Karađorđeva zvezda sa mačevima, skinuvši ga sa svojih grudi.

Posle toga je postavljen za komandanta Kraljevske garde, da bi po izbijanju Prvog svetskog rata tražio da preuzme komandu nad jedinicom koja će se neposredno boriti na frontu. Tako je dobio Drugi pešadijski puk prvog poziva Knjaz Mihailo, zvani Gvozdeni puk.

Prvo su uspešno učestvovali u Cerskoj bici i uništili puk Bana Jelačića, posle čega je usledila Kolubarska bitka. U početku im je zadatak bio da čuvaju odstupnicu, tokom čega su oni često vršili prepade na austrougarske logore, pa su jednom prilikom zarobili skoro tri stotine vojnika i šest oficira.

Pukovnik Brka je u međuvremenu dobio upalu pluća i trebalo je da bude smešten u bolnicu, no on nije želeo da se odvoji od svojih vojnika. Kada je stiglo naređenje da se neprijatelj protera preko Kolubare, on je bolestan stigao u prve borbene redove, isukao sablju i uz poklič krenuo napred. Ipak, nadomak neprijateljskih rovova jedan metak ga je pogodio i on je na mestu umro.

Postoje tvrđenja da vojnici nisu hteli da se odvoje ni od svog mrtvog komandanta, te da su ga nekoliko dana nosili sa sobom, sve dok te informacije nisu stigle do Vrhovne komande.

U čast Gvozdenog puka i pukovnika Milivoja Stojanovića Stanislav Binički je komponovao Marš na Drinu, a pre nekoliko godina mu je na mestu pogibije, brdu Kremenica kod Lazarevcca, postavljeno spomen-obeležje.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1371. godine umro je car Uroš;
1886. godine rođen je profesor Pravnog fakulteta u Beogradu i rektor Beogradskog univerziteta, dr Dragoslav Jovanović;
1890. godine rođen je kompozitor i prvi rektor Muzičke akademije u Beogradu Kosta Manojlović;
1924. godine umro je hirurg, profesor i jedan od osnivača Medicinskog fakulteta u Beogradu Vojislav Subotić;
1937. godine rođen je reditelj i profesor Radomir Bajo Šaranović;
1970. godine u Beogradu su otvoreni most Gazela, deo auto-puta kroz Beograd, Mostarska petlja i Terazijski tunel.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Kolo srpskih sestara 1925. godine (IZVOR: https://www.arhivpancevo.org.rs/)
Prethodni članak

KOLO SRPSKIH SESTARA – SNAGA DOBROTE

Beograd_Genciceva_kuca_Krunska_51_Muzej_Nikole_Tesle
Naredni članak

Osnovan je Muzej Nikole Tesle u Beogradu