АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Погинуо је пуковник Миливоје Стојановић Брка

На данашњи дан, 4. децембра 1914. године, током Колубарске битке је погинуо пуковник Миливоје Стојановић Брка.

Рођен је 6. септембра 1873. године у Пожаревцу, и после завршене војне академије је убрзо постао командант Подофицирске пешадијске школе.

Учествовао је у балканским ратовима, а постоји прича да му је за исказану храброст престолонаследник Александар Карађорђевић лично уручио орден Карађорђева звезда са мачевима, скинувши га са својих груди.

После тога је постављен за команданта Краљевске гарде, да би по избијању Првог светског рата тражио да преузме команду над јединицом која ће се непосредно борити на фронту. Тако је добио Други пешадијски пук првог позива Књаз Михаило, звани Гвоздени пук.

Прво су успешно учествовали у Церској бици и уништили пук Бана Јелачића, после чега је уследила Колубарска битка. У почетку им је задатак био да чувају одступницу, током чега су они често вршили препаде на аустроугарске логоре, па су једном приликом заробили скоро три стотине војника и шест официра.

Пуковник Брка је у међувремену добио упалу плућа и требало је да буде смештен у болницу, но он није желео да се одвоји од својих војника. Када је стигло наређење да се непријатељ протера преко Колубаре, он је болестан стигао у прве борбене редове, исукао сабљу и уз поклич кренуо напред. Ипак, надомак непријатељских ровова један метак га је погодио и он је на месту умро.

Постоје тврђења да војници нису хтели да се одвоје ни од свог мртвог команданта, те да су га неколико дана носили са собом, све док те информације нису стигле до Врховне команде.

У част Гвозденог пука и пуковника Миливоја Стојановића Станислав Бинички је компоновао Марш на Дрину, а пре неколико година му је на месту погибије, брду Кременица код Лазаревцца, постављено спомен-обележје.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1371. године умро је цар Урош;
1886. године рођен је професор Правног факултета у Београду и ректор Београдског универзитета, др Драгослав Јовановић;
1890. године рођен је композитор и први ректор Музичке академије у Београду Коста Манојловић;
1924. године умро је хирург, професор и један од оснивача Медицинског факултета у Београду Војислав Суботић;
1937. године рођен је редитељ и професор Радомир Бајо Шарановић;
1970. године у Београду су отворени мост Газела, део ауто-пута кроз Београд, Мостарска петља и Теразијски тунел.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Коло српских сестара 1925. године (ИЗВОР: https://www.arhivpancevo.org.rs/)
Претходни чланак

КОЛО СРПСКИХ СЕСТАРА – СНАГА ДОБРОТЕ

Beograd_Genciceva_kuca_Krunska_51_Muzej_Nikole_Tesle
Наредни чланак

Основан је Музеј Николе Тесле у Београду