AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Poginuo je osnivač lista „Politikaˮ Vladislav Ribnikar

Na današnji dan, 14. septembra 1914. godine, poginuo je osnivač lista Politika Vladislav Ribnikar.

Rođe je 13. novembra 1871. godine u Trsteniku, a školovao se u Jagodini i u Beogradu, gde je na istorijsko-filološkom odseku Filozofskog fakulteta Velike škole diplomirao 1892. godine. Magistrirao je u Francuskoj, na Sorboni, nakon čega je bio na doktorskim studijama na Humboltovom univerzitetu u Nemačkoj.

Posle Majskog prevrata se vratio u Beograd i sa iskustvom onoga što je upoznao u Nemačkoj i Francuskoj, januara 1904. godine je pokrenuo dnevni list Politika.

Takođe je, kao član uprave Dunavskog kola jahača, sa publicistom i političarem Jašom Prodanovićem pokrenuo inicijativu za osnivanje hipodroma, koji je konačno otvoren 1914. godine, istog onog dana kada su u Sarajevu odjeknuli pucnji Gavrila Principa.

I sam Ribnikar je imao nekoliko konja, a na ždrebici Zona Zamfirova je odjahao u Prvi svetski rat, gde je i poginuo u borbama na frontu u zapadnoj Srbiji, na padinama Sokolske planine.

Sahranjen je u blizini fronta u Peckoj, a njegova bista se danas nalazi ispod svečane lože na Beogradskom hipodromu.

Od 1923. godine se svakog proleća održava trka trogodaca koja nosi njegovo ime, dok se u njegovom rodnom Trsteniku održavaju Ribnikarevi planinarski dani.

Dan pre Vladislava je poginuo i njegov brat Darko.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1842. godine Aleksandar Karađorđević je izabran za kneza Srbije;
1941. godine rođen je novinar i publicista Bogdan Tirnanić;
1948. godine rođena je kompozitor i pisac Ivana Stefanović;
1976. godine umro je knez Pavle Karađorđević;
2001. godine umrla je glumica Olga Ivanović.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

bavarian-2519361_1280
Prethodni članak

KAFANA „NOVI VEK”

Car_Dušan_i_carica_Jelena,_Manastir_Lesnovo,_XIV_vek
Naredni članak

Apolon A. Majkov: DUŠANOV DUBOK UM I VEŠTINA VOJNIČKA (1876)