АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Погинуо је оснивач листа „Политикаˮ Владислав Рибникар

На данашњи дан, 14. септембра 1914. године, погинуо је оснивач листа Политика Владислав Рибникар.

Рође је 13. новембра 1871. године у Трстенику, а школовао се у Јагодини и у Београду, где је на историјско-филолошком одсеку Филозофског факултета Велике школе дипломирао 1892. године. Магистрирао је у Француској, на Сорбони, након чега је био на докторским студијама на Хумболтовом универзитету у Немачкој.

После Мајског преврата се вратио у Београд и са искуством онога што је упознао у Немачкој и Француској, јануара 1904. године је покренуо дневни лист Политика.

Такође је, као члан управе Дунавског кола јахача, са публицистом и политичарем Јашом Продановићем покренуо иницијативу за оснивање хиподрома, који је коначно отворен 1914. године, истог оног дана када су у Сарајеву одјекнули пуцњи Гаврила Принципа.

И сам Рибникар је имао неколико коња, а на ждребици Зона Замфирова је одјахао у Први светски рат, где је и погинуо у борбама на фронту у западној Србији, на падинама Соколске планине.

Сахрањен је у близини фронта у Пецкој, а његова биста се данас налази испод свечане ложе на Београдском хиподрому.

Од 1923. године се сваког пролећа одржава трка трогодаца која носи његово име, док се у његовом родном Трстенику одржавају Рибникареви планинарски дани.

Дан пре Владислава је погинуо и његов брат Дарко.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1842. године Александар Карађорђевић је изабран за кнеза Србије;
1941. године рођен је новинар и публициста Богдан Тирнанић;
1948. године рођена је композитор и писац Ивана Стефановић;
1976. године умро је кнез Павле Карађорђевић;
2001. године умрла је глумица Олга Ивановић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

bavarian-2519361_1280
Претходни чланак

КАФАНА „НОВИ ВЕК”

Car_Dušan_i_carica_Jelena,_Manastir_Lesnovo,_XIV_vek
Наредни чланак

Аполон А. Мајков: ДУШАНОВ ДУБОК УМ И ВЕШТИНА ВОЈНИЧКА (1876)