AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Poginuo je muzičar Ljubiša Stojanović Luis

Na današnji dan, 31. jula 2011. godine poginuo je muzičar Ljubiša Stojanović Luis. Rođen je 25. juna 1952. godine u Leskovcu, a nadimak Luis dobio je još kao dečak zbog odličnih imitacija čuvenog Luisa Armstronga. Posle srednje muzičke škole u Nišu,  završio je Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu. Bio je jedan od prvih koji je kombinovao džez sa našim folklorom, a nakon nekoliko zapaženih nastupa i nagrada na festivalima, svoj prvi album snimio je 1980.godine. Učestvovao je na mnogobrojnim humanitarnim manifestacijama i redovno je držao humanitarne koncerte čiji je prihod bio namenjen deci bez roditelja. Snimio je 14 albuma i za svoj rad dobio različita priznanja, plakete, zlatne, platinaste i dijamantske ploče. Ljubiša Stojanović Luis poginuo je u saobraćajnoj nesreći pre pet godina i sahranjen je na groblju u Borči.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:

1821. godine rođen je lekar i pedagog Đorđe Natošević;
1956. godine prvi put je kod nas probijen zvučni zid. Učinio je to pukovnik Nikola Lekić u avionu F-86 sabre iznad aerodroma Batajnica;
1979. godine umro je slikar Milenko Šerban;
1996. godine umro je književnik, književni kritičar i akademik Petar Džadžić.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

dimitirjevic
Prethodni članak

Umro je književnik, kritičar, prevodilac i profesor Raško Dimitrijević

Bogdan-Diklic2
Naredni članak

Rođen je glumac Bogdan Diklić