АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Погинуо је музичар Љубиша Стојановић Луис

На данашњи дан, 31. јула 2011. године погинуо је музичар Љубиша Стојановић Луис. Рођен је 25. јуна 1952. године у Лесковцу, а надимак Луис добио је још као дечак због одличних имитација чувеног Луиса Армстронга. После средње музичке школе у Нишу,  завршио је Факултет музичке уметности у Београду. Био је један од првих који је комбиновао џез са нашим фолклором, а након неколико запажених наступа и награда на фестивалима, свој први албум снимио је 1980.године. Учествовао је на многобројним хуманитарним манифестацијама и редовно је држао хуманитарне концерте чији је приход био намењен деци без родитеља. Снимио је 14 албума и за свој рад добио различита признања, плакете, златне, платинасте и дијамантске плоче. Љубиша Стојановић Луис погинуо је у саобраћајној несрећи пре пет година и сахрањен је на гробљу у Борчи.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:

1821. године рођен је лекар и педагог Ђорђе Натошевић;
1956. године први пут је код нас пробијен звучни зид. Учинио је то пуковник Никола Лекић у авиону F-86 sabre изнад аеродрома Батајница;
1979. године умро је сликар Миленко Шербан;
1996. године умро је књижевник, књижевни критичар и академик Петар Џаџић.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

dimitirjevic
Претходни чланак

Умро је књижевник, критичар, преводилац и професор Рашко Димитријевић

Bogdan-Diklic2
Наредни чланак

Рођен је глумац Богдан Диклић