AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Poginuo je košarkaš Radivoj Korać

Na današnji dan, 2. juna 1969. godine u blizini Sarajeva, u saobraćajnoj nesreći, poginuo je košarkaš Radivoj Korać.

Rođen je 5. novembra 1938. godine u Somboru, a posle Drugog svetskog rata se sa porodicom preselio u Beograd.

Pohađao je Osnovnu školu Vuk Karadžić i Drugu beogradsku gimnaziju, a studirao je na Elektrotehničkom fakultetu.

Igrao je za OKK  Beograd i sa njima četiri puta bio šampion Jugoslavije. Od deset sezona koliko je odigrao za OKK, sedam puta je bio najbolji strelac lige, što nikome ni pre ni posle njega nije pošlo za rukom. Posle toga je igrao jednu sezonu za Standard iz Liježa i jednu za Petrarku iz Padove, u kojoj je postao i prvi strelac prvenstva Italije.

Za reprezentaciju Jugoslavije je debitovao 1958. godine i u narednih deset godina odigrao četiri šampionata Evrope, osvojio dve srebrne medalje (1961, 1965), jednu bronzanu (1963) i tri puta bio najbolji strelac evropskih prvenstava (1959, 1961, 1963). Na Svetskim šampionatima je osvojio takođe dve srebrne medalje (1963, 1967), kao i jednu na Olimpijskim igrama (1968).  Igrajući za OKK Beograd, na utakmici Kupa evropskih šampiona je protiv švedskog Alvika postigao 99 poena.

Bio je jedinstven po načinu na koji je izvodio slobodna bacanja, izbacujući loptu odozdo sa dve ruke.

Pored košarke je bio zaljubljenik u muziku, slikarstvo, književnost, a priča se da je prvu ploču Bitlsa i prvi džemper na V izrez u Beograd doneo upravo on. Takođe je i prvi sportista koji je sahranjen u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju.

Godine 1971, na predlog tadašnjeg generalnog sekretara FIBA, pokrenuto je evropsko klupsko takmičenje Kup Radivoja Koraća, koje je postojalo do 2002. godine.

Danas je to naziv nacionalnog košarkaškog kupa.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1845. godine rođen je glumac Toša Jovanović;
1963. godine umro je fudbaler Ivan Bek;
1968. godine u Beogradu su kasno uveče počeli nemiri, koji su se narednog dana pretvorili u masovne studentske demonstracije, najveće do tada u SFRJ.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

radommir
Prethodni članak

Umro je književnik i aforističar Radomir Jovanović

Naredni članak

SKALA A–Š: Voditeljka Ana Babić