AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Poginuo je književnik i antologičar Dragiša Vitošević

Na današnji dan, 4. avgusta 1987. godine poginuo je književni istoričar, teoretičar, kritičar, pripovedač i antologičar Dragiša Vitošević. Rođen je 14. juna 1935. godine u gružanskom selu Bare. U Beogradu je završio jugoslovensku i svetsku književnost na Filološkom fakultetu, a potom magistrirao i doktorirao sa tezom Srpsko pesništvo 1901-1914. Usavršavao se u Parizu, Moskvi i Petrogradu, a od 1969. godine radio je kao naučni savetnik u Institutu za književnost i umetnost u Beogradu. U književnosti se javio 1952. godine u listovima „Svedočanstva“ i „Republika“, a 1968. godine pokrenuo je časopis „Raskovnik“, koji se bavio narodnim stvaralaštvom i kulturom sela, i bio njegov glavni i odgovorni urednik, te je oko sebe okupio veliki broj pesnika i naučnika koji su se bavili etnologijom, sociologijom, jezikom i kulturom. Dragiša Vitošević poginuo je u saobraćajnoj nesreći kod Siska, a ulice u Beogradu i još nekim našim gradovima danas nose njegove ime.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1552. godine u Beogradu je štampana prva knjiga ćirilicom, poznata kao Beogradsko četvorojevanđelje;
1791. godine potpisan je Svištovski mir, kojim je okončan Austrijsko-turski rat koji je trajao od 1788. do 1791. godine;
1888. godine rođen je ekonomista, političar, ministar i predsednik vlade Kraljevine Jugoslavije, Milan Stojadinović;
1914. godine nemačke trupe napale su Belgiju, Velika Britanija je objavila rat Nemačkoj, a SAD su proglasile neutralnost.
1995. godine Hrvatska je počela operaciju Oluja, usled koje je oko 250 000 Srba napustilo svoje domove i krenulo, u najvećem izbegličkom talasu u Evropi od  Drugog svetskog rata, prema Bosni i SR Jugoslaviji.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Dr Slobodan Remetic
Prethodni članak

Rođen je lingvista, profesor i akademik Slobodan Remetić

arhiv-vojvodine-e1462393715770
Naredni članak

Osnovan je Arhiv Vojvodine