AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Poginuo je istoričar i akademik Vladimir Ćorović

Na današnji dan, 12. aprila 1941. godine, poginuo je istoričar i akademik Vladimir Ćorović.

Rođen je 27. oktobra 1885. godine u Mostaru, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju, i potom u Beču upisao studije slovenske i germanske filologije.

Kao najbolji student Univerziteta u Beču, stekao je pravo na Zlatan prsten cara Franje Josifa, što je odbio u znak protesta zbog aneksije Bosne i Hercegovine.

Uporedo sa završavanjem studija, radio je i doktorsku tezu o Lukijanu Mušickom i doktorirao 1908. godine. Specijalističke studije nastavio je posle u Minhenu, Parizu i Bolonji.

Godine 1909. postavljen je za kustosa Zemaljskog muzeja u Sarajevu i postao je saradnik više značajnih časopisa, poput Bosanske vile, Srpskog književnog glasnika i Letopisa Matice srpske.

Po izbijanju Prvog svetskog rata je bio uhapšen zbog saradnje sa Mladom Bosnom i osuđen na osam godina robije, ali je nakon tri godine, sa većinom ostalih zatočenika pomilovan, na inicijativu španskog kralja.

Ponovo je postao politički aktivan i sa Bartulovićem, Mašićem, Andrićem i Crnjanskim u Zagrebu je pokrenuo i uređivao projugoslovenski orijentisan časopis Književni jug.

Godine 1919, izabran je za vanrednog profesora na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a dve godine kasnije i za redovnog. Bio je redovni član Srpske kraljevske akademije, dekan Filozofskog fakulteta i rektor Univerziteta u Beogradu sredinom tridesetih godina prošlog veka. Po izbijanju Drugog svetskog rata u Jugoslaviji, napustio je Beograd i nameravao da se avionom uputi u Grčku, ali je poginuo u avionskoj nesreći.

Njegovo stvaralaštvo obuhvata veliki broj studija i dela iz književne i političke istorije, a neka od njih su: Istorija srpskog naroda, Istorija Jugoslavije, Odnosi između Srbije i Austrougarske u XX veku, Sveti Sava u narodnom predanju, Karađorđe i Prvi srpski ustanak, Velika Srbija, Historija Bosne, Vojislav Ilić i druga.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1941. godine počela je okupacija Beograda u Drugom svetskom ratu.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Ilija_Stanojević
Prethodni članak

ČIČA ILIJA STANOJEVIĆ: Gde su stogodišnjaci?

Stevan_todorovic
Naredni članak

Rođen je slikar i akademik Stevan Todorović