АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Погинуо је историчар и академик Владимир Ћоровић

На данашњи дан, 12. априла 1941. године, погинуо је историчар и академик Владимир Ћоровић.

Рођен је 27. октобра 1885. године у Мостару, где је завршио основну школу и гимназију, и потом у Бечу уписао студије словенске и германске филологије.

Као најбољи студент Универзитета у Бечу, стекао је право на Златан прстен цара Фрање Јосифа, што је одбио у знак протеста због анексије Босне и Херцеговине.

Упоредо са завршавањем студија, радио је и докторску тезу о Лукијану Мушицком и докторирао 1908. године. Специјалистичке студије наставио је после у Минхену, Паризу и Болоњи.

Године 1909. постављен је за кустоса Земаљског музеја у Сарајеву и постао је сарадник више значајних часописа, попут Босанске виле, Српског књижевног гласника и Летописа Матице српске.

По избијању Првог светског рата је био ухапшен због сарадње са Младом Босном и осуђен на осам година робије, али је након три године, са већином осталих заточеника помилован, на иницијативу шпанског краља.

Поново је постао политички активан и са Бартуловићем, Машићем, Андрићем и Црњанским у Загребу је покренуо и уређивао пројугословенски оријентисан часопис Књижевни jуг.

Године 1919, изабран је за ванредног професора на Филозофском факултету у Београду, а две године касније и за редовног. Био је редовни члан Српске краљевске академије, декан Филозофског факултета и ректор Универзитета у Београду средином тридесетих година прошлог века. По избијању Другог светског рата у Југославији, напустио је Београд и намеравао да се авионом упути у Грчку, али је погинуо у авионској несрећи.

Његово стваралаштво обухвата велики број студија и дела из књижевне и политичке историје, а нека од њих су: Историја српског народа, Историја Југославије, Односи између Србије и Аустроугарске у XX веку, Свети Сава у народном предању, Карађорђе и Први српски устанак, Велика Србија, Хисторија Босне, Војислав Илић и друга.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1941. године почела је окупација Београда у Другом светском рату.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Илија_Станојевић
Претходни чланак

ЧИЧА ИЛИЈА СТАНОЈЕВИЋ: Где су стогодишњаци?

Stevan_todorovic
Наредни чланак

Рођен је сликар и академик Стеван Тодоровић