AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Poginuo je Hajduk Veljko Petrović

Na današnji dan, 30. jula 1813. godine, odnosno 18. jula po julijanskom kalendaru, braneći Negotin je poginuo hajduk Veljko Petrović, junak Prvog srpskog ustanka.

Rođen je u Lenovcu, selu Crne Reke u istočnoj Srbiji oko 1780. godine, a u mladosti je živeo u Vidinu i Požarevcu služeći kod bogatijih ljudi, da bi se godinu dana pred ustanak odmetnuo u hajduke Stanoja Glavaša. Bio je potom pod vođstvom Dušana i Vujice Vulićevića, i 1804. godine je učestvovao u podizanju Prvog srpskog ustanka.

Borio se za Beograd 1806. godine, podigao bunu u Crnoj Reci i Krivom Viru sledeće godine, branio sadašnju Sokobanju 1809, i istakao se u bici kod Varvarina 1810. godine, a takođe je odlikovan i zlatnim ruskim ordenom za hrabrost.

Godine 1811, postao je krajinski vojvoda, vođa Timočke krajine i upućen je u Negotin, gde je 1813. godine i poginuo.

Dugo je Veljko sa svojom vojskom uspevao da spreči prodor Turaka u grad, obilazeći i hrabreći ljude, popravljajući šančeve i utvrđenja, pa je čak kada je ponestalo municije sakupljao kalajne stvari i topio ih u puščana zrna, a topove punio talirima.

Ipak, posle dvadesetak dana odbrane, jedno jutro dok je obilazio šančeve pogodilo ga je topovsko đule. Uspeo je da izusti samo „Drž…ˮ Brat Milutin ga je sahranio kod negotinske crkve, a posle njegove smrti Negotin i Krajina su pali. Do danas se pamte reči koje mu se pripisuju: „Glavu dajem, Krajinu ne dajem!ˮ, koje se nalaze na jednom od dva spomenika koja su podignuta u čast ovog junaka u Negotinu.

O njemu je iscrpno pisao Vuk Karadžić, a zanimljivo je da se dva puta ženio, i to drugi put čuvenom Čučuk Stanom.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1813. godine poginuo je Hajduk Veljko Petrović;
1894. godine rođen je književnik Borivoje Jevtić;
1839. godine ukazom Kraljevskog namesništva postavljen je prvi šef srpskog saniteta, dr Emerih Lindenmajer, i zato se ovaj dan obeležava kao Dan Sanitetske službe Vojske Srbije;
1877. godine rođen je vizantolog Dragutin Anastasijević;
1937. godine umro je istoričar, profesor i akademik Stanoje Stanojević;
1938. godine rođen je kompozitor Zoran Hristić;
1941. godine rođen je najpoznatiji srpski kaskader, Dragomir Stanojević, Bata Kameni;
1988. godine umro je književnik, kritičar, prevodilac i profesor Raško Dimitrijević.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Screenshot_1
Prethodni članak

SAVINA VODA

momo-kapor-1
Naredni članak

Gde je srce Beograda?