АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Погинуо је Хајдук Вељко Петровић

На данашњи дан, 30. јула 1813. године, односно 18. јула по јулијанском календару, бранећи Неготин је погинуо хајдук Вељко Петровић, јунак Првог српског устанка.

Рођен је у Леновцу, селу Црне Реке у источној Србији око 1780. године, а у младости је живео у Видину и Пожаревцу служећи код богатијих људи, да би се годину дана пред устанак одметнуо у хајдуке Станоја Главаша. Био је потом под вођством Душана и Вујице Вулићевића, и 1804. године је учествовао у подизању Првог српског устанка.

Борио се за Београд 1806. године, подигао буну у Црној Реци и Кривом Виру следеће године, бранио садашњу Сокобању 1809, и истакао се у бици код Варварина 1810. године, а такође је одликован и златним руским орденом за храброст.

Године 1811, постао је крајински војвода, вођа Тимочке крајине и упућен је у Неготин, где је 1813. године и погинуо.

Дуго је Вељко са својом војском успевао да спречи продор Турака у град, обилазећи и храбрећи људе, поправљајући шанчеве и утврђења, па је чак када је понестало муниције сакупљао калајне ствари и топио их у пушчана зрна, а топове пунио талирима.

Ипак, после двадесетак дана одбране, једно јутро док је обилазио шанчеве погодило га је топовско ђуле. Успео је да изусти само „Држ…ˮ Брат Милутин га је сахранио код неготинске цркве, а после његове смрти Неготин и Крајина су пали. До данас се памте речи које му се приписују: „Главу дајем, Крајину не дајем!ˮ, које се налазе на једном од два споменика која су подигнута у част овог јунака у Неготину.

О њему је исцрпно писао Вук Караџић, а занимљиво је да се два пута женио, и то други пут чувеном Чучук Станом.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1813. године погинуо је Хајдук Вељко Петровић;
1894. године рођен је књижевник Боривоје Јевтић;
1839. године указом Краљевског намесништва постављен је први шеф српског санитета, др Емерих Линденмајер, и зато се овај дан обележава као Дан Санитетске службе Војске Србије;
1877. године рођен је византолог Драгутин Анастасијевић;
1937. године умро је историчар, професор и академик Станоје Станојевић;
1938. године рођен је композитор Зоран Христић;
1941. године рођен је најпознатији српски каскадер, Драгомир Станојевић, Бата Камени;
1988. године умро је књижевник, критичар, преводилац и професор Рашко Димитријевић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Screenshot_1
Претходни чланак

САВИНА ВОДА

momo-kapor-1
Наредни чланак

Где је срце Београда?