AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Poginuo je hajduk i ustanik Petar Popović Pecija

Na današnji dan, 10. septembra 1875. godine, poginuo je hajduk i ustanik Petar Popović Pecija.

Rođen je 1826. godine u Buševiću kod Bosanske Krupe. Kada mu je bilo dvadeset dve godine, odmetnuo se u hajduke, i deset godina potom sa harambašom Petrom Garačom digao bunu u Knešpolju.

Nakon propasti te bune, njih dvojica su nastavili da se bore protiv Turaka, ali se po Garačevoj pogibiji Pecija povukao u Austriju. Austrijanci su ga predali Turcima, i oni su ga odveli na suđenje u Carigrad, gde je osuđen na smrtnu kaznu koja je trebalo da se izvrši u njegovom rodnom kraju.

Na povratku iz Carigrada, Pecija je ipak uspeo da pobegne i skloni se u Srbiji. Tu je boravio do sledećeg ustanka u Bosanskoj Krajini 1875. godine, kada je pristupio ustanicima i tokom borbe kod sela Gašice poginuo od puščanog zrna, već uspevši da pređe na austrijsku stranu Save.

Sahranjen je u blizini Jasenovca, a kasnije su njegove kosti prenete i pohranjene kod manastira Moštanica, gde mu je podignuta i spomen-piramida.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1919. godine Austrija i saveznici su potpisali mir u dvorcu Sen Žermen kraj Pariza, kojim je Austrija priznala nezavisnost Poljske, Mađarske, Čehoslovačke i Kraljevine SHS;
1934. godine rođen je glumac i reditelj Dejan Čavić;
1956. godine otvoren je novi beogradski most preko Save;
1960. godine fudbalska reprezentacija Jugoslavije pobedila je u finalu Olimpijskog turnira u Rimu reprezentaciju Danske sa 3:1 i osvojila zlatnu medalju;
2001. godine umro je etnolog, naučni savetnik Balkanološkog instituta SANU i akademik Dragoslav Antonijević;
2002. godine na Institutu za sudsku medicinu u Beogradu osnovana je prva DNK laboratorija u SRJ;
2010. godine umro je glumac Radomir Rade Marković.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Prethodni članak

SKALA A–Š: Pisac Aleksandar Gatalica

C
Naredni članak

MISAO DANA