АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Погинуо је хајдук и устаник Петар Поповић Пеција

На данашњи дан, 10. септембра 1875. године, погинуо је хајдук и устаник Петар Поповић Пеција.

Рођен је 1826. године у Бушевићу код Босанске Крупе. Када му је било двадесет две године, одметнуо се у хајдуке, и десет година потом са харамбашом Петром Гарачом дигао буну у Кнешпољу.

Након пропасти те буне, њих двојица су наставили да се боре против Турака, али се по Гарачевој погибији Пеција повукао у Аустрију. Аустријанци су га предали Турцима, и они су га одвели на суђење у Цариград, где је осуђен на смртну казну која је требало да се изврши у његовом родном крају.

На повратку из Цариграда, Пеција је ипак успео да побегне и склони се у Србији. Ту је боравио до следећег устанка у Босанској Крајини 1875. године, када је приступио устаницима и током борбе код села Гашице погинуо од пушчаног зрна, већ успевши да пређе на аустријску страну Саве.

Сахрањен је у близини Јасеновца, а касније су његове кости пренете и похрањене код манастира Моштаница, где му је подигнута и спомен-пирамида.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1919. године Аустрија и савезници су потписали мир у дворцу Сен Жермен крај Париза, којим је Аустрија признала независност Пољске, Мађарске, Чехословачке и Краљевине СХС;
1934. године рођен је глумац и редитељ Дејан Чавић;
1956. године отворен је нови београдски мост преко Саве;
1960. године фудбалска репрезентација Југославије победила је у финалу Олимпијског турнира у Риму репрезентацију Данске са 3:1 и освојила златну медаљу;
2001. године умро је етнолог, научни саветник Балканолошког института САНУ и академик Драгослав Антонијевић;
2002. године на Институту за судску медицину у Београду основана је прва ДНК лабораторија у СРЈ;
2010. године умро је глумац Радомир Раде Марковић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Претходни чланак

СКАЛА А–Ш: Писац Александар Гаталица

C
Наредни чланак

МИСАО ДАНА