AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Poginuo je Dimitrije Tucović

Na današnji dan, 20. novembra 1914. godine u Kolubarskoj bici je, kao rezervni oficir, poginuo pravnik, novinar i vođa socijalističkog pokreta u Srbiji Dimitrije Tucović.

Rođen je 1881. godine u zlatiborskom selu Gostilju, a još kao srednjoškolac se u Užicu upoznao sa idejama socijalizma.

Već 1899. godine, po dolasku u Beograd radi završavanja gimnazije, bio je pristalica socijalizma, i sa Dragovićem je počeo da ga propagira.

Nakon obnavljanja Beogradskog radničkog društva, formirao je socijalističku grupu velikoškolaca, ušao u upravu Društva i radio na stvaranju sindikata.

Godine 1902. organizovao je demonstracije studenata u Senatu protiv Pašića i vršio pripreme za stvaranje partije, a posle prolećnih demonstracija protiv Aleksandra

Obrenovića 1903. godine, koje je takođe on predvodio, morao je da se skloni iz zemlje, pa je prvo otišao u Zemun, a potom u Beč.

U zemlju se vratio nakon majskog prevrata, i početkom avgusta iste godine u Beogradu je održan Osnivački kongres srpske Socijaldemokratske partije, a Radničke novine, koje je on uređivao, postale su partijski organ.

Godine 1906. je završio prava, posle čega je otišao u Berlin, odakle se ipak vratio ne stigavši da doktorira.

Po povratku se posvetio radničkom pokretu i radu u partiji gde je postao sekretar, a 1910. godine, kada je pokrenuta Borba, bio je glavni urednik tog časopisa.

Tucović je objavio preko šest stotina radova, kako u domaćim, tako i u stranim časopisima, a prevodio je i dela Marksa, Bebela, Kauckog i drugih socijalista.

Mnoge ideje za koje se on tada zalagao, danas predstavljaju prihvaćene vrednosti, i on ih je pored novina i listova isticao i na skupovima u zemlji i inostranstvu, kao što je bio slučaj na Međunarodnom socijalističkom kongresu u Kopenhagenu 1910. godine, kada je otvoreno polemisao sa Karlom Renerom, ukazujući na kolonijalnu politiku Austrougarske i ističući nepravilnost aneksije Bosne i Hercegovine.

Takođe je bio i protivnik Pašićeve politike, karakterišući je kao imperijalističku, naročito u vezi sa delovima takozvane Stare Srbije.

I pored takvih svojih stavova, ipak je učestvovao u ratovima koje je Srbija vodila od 1912. godine i tokom jednog od njih poginuo na bojnom polju.

Njegovi posmrtni ostaci su više puta menjali mesto, a do pre nekoliko godina, šest i po decenija su se nalazili ispod njegovog spomenika na trgu Slavija, koji je takođe nosio njegovo ime više od pola veka.

Dimitrije Tucović danas počiva u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1847. godine umro je književnik Joakim Vujić;
1868. godine Umro je ustanik Uzun Mirko Apostolović;
1874. godine rođen je glumac, reditelj i književnik Branislav Brana Cvetković;
1929. godine rođen je dramski pisac Aleksandar Popović;
1938. godine rođen je pevač Toma Zdravković;
1941. godine rođen je reditelj i scenarista Živko Nikolić;
1942. godine umro je glumac, reditelj i književnik Branislav Brana Cvetković;
1997. godine umrla je glumica Stanislava Pešić;
2007. godine umro je glumac Slavko Simić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

SJZ
Prethodni članak

Zašto se kaže: DRAKONSKE KAZNE

Petar_Omcikus_-_Portret_Kose_Boksan,_1950
Naredni članak

Umrla je slikarka Kosara Bokšan