АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Погинуо је Димитрије Туцовић

На данашњи дан, 20. новембра 1914. године у Колубарској бици је, као резервни официр, погинуо правник, новинар и вођа социјалистичког покрета у Србији Димитрије Туцовић.

Рођен је 1881. године у златиборском селу Гостиљу, а још као средњошколац се у Ужицу упознао са идејама социјализма.

Већ 1899. године, по доласку у Београд ради завршавања гимназије, био је присталица социјализма, и са Драговићем је почео да га пропагира.

Након обнављања Београдског радничког друштва, формирао је социјалистичку групу великошколаца, ушао у управу Друштва и радио на стварању синдиката.

Године 1902. организовао је демонстрације студената у Сенату против Пашића и вршио припреме за стварање партије, а после пролећних демонстрација против Александра

Обреновића 1903. године, које је такође он предводио, морао је да се склони из земље, па је прво отишао у Земун, а потом у Беч.

У земљу се вратио након мајског преврата, и почетком августа исте године у Београду је одржан Оснивачки конгрес српске Социјалдемократске партије, а Радничке новине, које је он уређивао, постале су партијски орган.

Године 1906. је завршио права, после чега је отишао у Берлин, одакле се ипак вратио не стигавши да докторира.

По повратку се посветио радничком покрету и раду у партији где је постао секретар, а 1910. године, када је покренута Борба, био је главни уредник тог часописа.

Туцовић је објавио преко шест стотина радова, како у домаћим, тако и у страним часописима, а преводио је и дела Маркса, Бебела, Кауцког и других социјалиста.

Многе идеје за које се он тада залагао, данас представљају прихваћене вредности, и он их је поред новина и листова истицао и на скуповима у земљи и иностранству, као што је био случај на Међународном социјалистичком конгресу у Копенхагену 1910. године, када је отворено полемисао са Карлом Ренером, указујући на колонијалну политику Аустроугарске и истичући неправилност анексије Босне и Херцеговине.

Такође је био и противник Пашићеве политике, карактеришући је као империјалистичку, нарочито у вези са деловима такозване Старе Србије.

И поред таквих својих ставова, ипак је учествовао у ратовима које је Србија водила од 1912. године и током једног од њих погинуо на бојном пољу.

Његови посмртни остаци су више пута мењали место, а до пре неколико година, шест и по деценија су се налазили испод његовог споменика на тргу Славија, који је такође носио његово име више од пола века.

Димитрије Туцовић данас почива у Алеји великана на Новом гробљу у Београду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1847. године умро је књижевник Јоаким Вујић;
1868. године Умро је устаник Узун Мирко Апостоловић;
1874. године рођен је глумац, редитељ и књижевник Бранислав Брана Цветковић;
1929. године рођен је драмски писац Александар Поповић;
1938. године рођен је певач Тома Здравковић;
1941. године рођен је редитељ и сценариста Живко Николић;
1942. године умро је глумац, редитељ и књижевник Бранислав Брана Цветковић;
1997. године умрла је глумица Станислава Пешић;
2007. године умро је глумац Славко Симић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

СЈЗ
Претходни чланак

Зашто се каже: ДРАКОНСКЕ КАЗНЕ

Petar_Omcikus_-_Portret_Kose_Boksan,_1950
Наредни чланак

Умрла је сликарка Косара Бокшан