АктуелностиДогађајиНа данашњи дан

Почео је са радом Медицински факултет у Београду

На данашњи дан, 9. децембра 1920. године свечано је отворен Медицински факултет у Београду. Настојања и расправе у српском друштву и међу лекарима, у вези са оснивањем ове установе, постојале су још од седамдесетих година XIX века, али су се само на томе и завршавале. Ипак, након Првог светског рата и великог страдања становништва током тих година, како од оружја и глади, тако и од зараза, приступило се оснивању медицинског факултета, уз констатације да су људи толико настрадали и због „некултивисане превентиве“. Тако је на I седници Универзитетског савета одржаној марта 1919. године прочитан акт тадашњег министра просвете у коме се тражи да Пољопривредни и Медицински факултет отпочну рад идуће школске године, те да за припреме почетка одреде комисију. За Медицински факултет одређена је Комисија у саставу: проф. др Милан Јовановић-Батут, проф. др Живојин Ђорђевић и проф. др Никола Вулић, а први професори постављени су Указом од 9. септембра 1919. године. За декана је изабран проф. др Милан Јовановић-Батут, а за продекана проф. др Војислав Суботић. Факултет је отворен говором професора Милана Јовановића-Батута у свечаној сали Универзитета, после чега је приступним предавањем др Ника Миљанића, професора анатомије, означен почетак наставе.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1881. године рођен је Војин Поповић, познатији као војвода Вук, српски комитски војсковођа у балканским ратовима и Првом светском рату;
1910. године умро је књижевник, дипломата и академик Лаза Костић;
1914. године рођена је сликарка и академик Љубица Цуца Сокић;
1921. године умро је ботаничар и професор Живојин Јуришић.

 

 

 

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

jakov_ignjatovic
Претходни чланак

Рођен је писац Јаков Игњатовић

mladen-jagust-dirigent
Наредни чланак

Рођен је диригент Младен Јагушт