На данашњи дан

Почео је Први српско-турски рат

На данашњи дан, 30. јуна 1876. године почео је Први српско-турски рат.

Томе су претходили немири претходних година у скоро читавој европској Турској – Македонији, Епиру, Тесалији, Албанији, као и устанци у Босни и Херцеговини, те пропала мировна и посредничка настојања и Портини покушаји да се спроведу реформе, као и државни удар у Цариграду и смена султана.

У таквим околностима велике силе и балканске државе тражиле су начин да остваре своје интересе. Србија и Црна Гора су средином јуна потписале уговор о савезу чији је циљ требало да буде ослобођење српског народа у европској Турској, и у складу са тим се договориле да ће све акције радити у договору једна са другом.

У европским дипломатским круговима било је све очигледније да се спрема рат, а велике силе су се договориле да се не мешају, те да у случају да хришћани изгубе „у име човечности спрече турско насиљеˮ. Када је Порта одбила и последњу писмену понуду српског кнеза да му се Босна преда на управу, иако и војно и финансијски неспремна за рат, Србија је објавила ратну прокламацију, а два дана потом и Црна Гора.

Након неких тактичких промена и извесних грешака у вођењу рата, те четири месеца ратовања, уз стална дипломатска мешања великих сила, Турска је после првобитних пораза код Шуматовца и Бобовишта, и потоњих победа код Ђуниса и Делиграда, када је имала отворен пут ка срцу Србије, на претњу Русије прихватила двомесечно примирје.

Србија је потписала мир 28. фебруара следеће године, и из рата „изашла притиснута тешком материјалном, финансијском и моралном исцрпљеношћуˮ.

Ипак, већ је с јесени исте године на позив Русије ушла у нови рат против Турске, који се завршио Сан Стефанским споразумом, односно Берлинским конгресом, после кога је Србији и Црној Гори призната независност.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1853. године у Бечу је преминуо српски романтичарски песник Бранко Радичевић;
1882. године умро је књижевник Медо Пуцић;
1884. године рођен је сликар Јован Бијелић;
1913. године почела је Брегалничка битка;
1929. године рођен је глумац Властимир Ђуза Стојиљковић;
1938. године умро је српски песник, дипломата и академик Милан Ракић;
1968. године умро је професор Милош Московљевић;
2001. године умро је књижевник и академик Бошко Петровић.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

ФОТО: PRESS: Zemunske novine
Претходни чланак

Ко је и када градио Земунску пошту?

Увац
Наредни чланак

Српски веб-хербаријум