AktuelnostiNa današnji dan

Počeo je prvi međunarodni Salon automobila

Na današnji dan, 5. marta 1938. godine na današnjem Starom sajmištu u Beogradu je otvoren prvi međunarodni Salon automobila.

Iako je prethodne godine na tek otvorenom sajmu bio održan salon motornih vozila u okviru koga je jedan paviljon bio posvećen i automobilma, salon automobila tada nije održan kao samostalna izložba.

Na događaju koji je štampa najavljivala od početka te godine, učestvovalo je 107 izlagača iz SAD, Nemačke, Francuske, Britanije, Italije, Čehoslovačke, Austrije i Belgije, sa ukupno 158 putnčkih automobila, 65 teretnih vozila, 10 autobusa, 18 šasia, 105 motocikala i bicikala, 10 automobilskih motora, 3 traktora i jednim motornim bagerom. Svoje modele su tada predstavili Mercedes, Opel, Fijat, Škoda, Reno, Ševrolet i mnogi drugi, a do 15. marta kada je zatvoren, sajam je posetilo oko 40.000 posetilaca.

S obzirom na odlične komentare i veliki odziv izlagača i publike, ovo dešavanje je od strane međunarodnog biroa konstruktora uvršteno u kalendar stalnih izložbi, čime je Međunarodni salon automobila u Beogradu postao jedan od devet zvanično registrovanih evropskih auto-salona.

Manifestacija se održala i naredne dve godine, da bi 1941. usled Drugog svetskog rata koji je stigao i kod nas bila otkazana. Ponovno održavanje sajma automobila se dogodilo tek 1957. godine i to na mestu gde se održava i danas, na prostoru novog Sajma sa desne obale Save.

Pre tri godine je povodom obeležavanja osamdeset godina od održavanja prvog salona automobila izdata personalizovana poštanska marka u ograničenom tiražu koja seća na taj događaj.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1879. godine umro je ekonomista, političar i ministar prosvete i finansija Kosta Cukić;
1811. godine rođen je pravnik, političar i publicista Konstantin Bogdanović;
1898. godine umro je akademik i političar Milutin Garašanin;
1927. godine umro je srpski pravnik i diplomata Kosta Hristić;
1940. godine rođena je glumica i pevačica Olivera Katarina;
1941. godine rođen je psihijatar Petar Bokun;
1952. godine rođen je golman Petar Borota;
1954. godine rođen je književnik Zoran Petrović;
2009. godine umro je istoričar, profesor i akademik Dimitrije Đorđević;
2015. godine preminuo je muzičar Vlada Divljan, jedan od osnivača i predvodnik beogradskog vokalno-instrumentalnog sastava Idoli.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

4gPk9lLaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvWkdVN01EQV8vNzk3YTMwOTYzYWVlMTJhYTY5ZjVmYzFlYmZhMGIxYjcuanBnkZMCzQLkAIGhMAE
Prethodni članak

LOLA: Život će tek sad učiniti se besmislen i težak

..................
Naredni članak

U POČETKU BEŠE REČ