АктуелностиНа данашњи дан

Почео је први међународни Салон аутомобила

На данашњи дан, 5. марта 1938. године на данашњем Старом сајмишту у Београду је отворен први међународни Салон аутомобила.

Иако је претходне године на тек отвореном сајму био одржан салон моторних возила у оквиру кога је један павиљон био посвећен и аутомобилма, салон аутомобила тада није одржан као самостална изложба.

На догађају који је штампа најављивала од почетка те године, учествовало је 107 излагача из САД, Немачке, Француске, Британије, Италије, Чехословачке, Аустрије и Белгије, са укупно 158 путнчких аутомобила, 65 теретних возила, 10 аутобуса, 18 шасиа, 105 мотоцикала и бицикала, 10 аутомобилских мотора, 3 трактора и једним моторним багером. Своје моделе су тада представили Мерцедес, Опел, Фијат, Шкода, Рено, Шевролет и многи други, а до 15. марта када је затворен, сајам је посетило око 40.000 посетилаца.

С обзиром на одличне коментаре и велики одзив излагача и публике, ово дешавање је од стране међународног бироа конструктора уврштено у календар сталних изложби, чиме је Међународни салон аутомобила у Београду постао један од девет званично регистрованих европских ауто-салона.

Манифестација се одржала и наредне две године, да би 1941. услед Другог светског рата који је стигао и код нас била отказана. Поновно одржавање сајма аутомобила се догодило тек 1957. године и то на месту где се одржава и данас, на простору новог Сајма са десне обале Саве.

Пре три године је поводом обележавања осамдесет година од одржавања првог салона аутомобила издата персонализована поштанска марка у ограниченом тиражу која сећа на тај догађај.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1879. године умро је економиста, политичар и министар просвете и финансија Коста Цукић;
1811. године рођен је правник, политичар и публициста Константин Богдановић;
1898. године умро је академик и политичар Милутин Гарашанин;
1927. године умро је српски правник и дипломата Коста Христић;
1940. године рођена је глумица и певачица Оливера Катарина;
1941. године рођен је психијатар Петар Бокун;
1952. године рођен је голман Петар Борота;
1954. године рођен је књижевник Зоран Петровић;
2009. године умро је историчар, професoр и академик Димитрије Ђорђевић;
2015. године преминуо је музичар Влада Дивљан, један од оснивача и предводник београдског вокално-инструменталног састава Идоли.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

4gPk9lLaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvWkdVN01EQV8vNzk3YTMwOTYzYWVlMTJhYTY5ZjVmYzFlYmZhMGIxYjcuanBnkZMCzQLkAIGhMAE
Претходни чланак

ЛОЛА: Живот ће тек сад учинити се бесмислен и тежак

..................
Наредни чланак

У ПОЧЕТКУ БЕШЕ РЕЧ