AktuelnostiDogađajiNa današnji dan

Počeo je prvi BITEF

Na današnji dan, 8. septembra 1967. godine počeo je prvi Beogradski internacionalni teatarski festival – BITEF. Osnovan je odlukom Skupštine grada, na inicijativu Mire Trailović i Jovana Ćirilova, sa namerom da prati i podržava nove pozorišne trendove i promoviše različite pristupe teatru. Takođe je i jedan od retkih festivala na kojem je publika i pored nekih od najhrabrijih scenskih eksperimenata, posebno šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, imala priliku da gleda i predstave tradicionalnog orijentalnog teatra, kao i klasična ostvarenja. BITEF je manifestacija takmičarskog karaktera na kojoj se dodeljuje više nagrada, a 1999. godine sam festival je nagrađen specijalnom nagradom Evropske fondacije „Premio Europa per il Teatro“, postavši tako prvi internacionalni pozorišni festival nagrađen tom nagradom. Posle skoro pola veka trajanja, BITEF  i danas predstavlja jedan od najznačajnjih kulturnih događaja u našoj zemlji.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1331. godine Stefan Dušan Nemanjić je krunisan za kralja Srbije;
1942. godine rođen je reditelj i scenarista Želimir Žilnik;
1991. godine Makedonija se odlučila za samostalnost;
2002. godine tadašnja Jugoslavija je postala prvak sveta u košarci, pobedivši u finalu Argentinu posle produžetaka sa 84:77.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Kapetan-Koca
Prethodni članak

Zarobljen je kapetan Koča Anđelković

Pepi-Lakovic-Majstori
Naredni članak

Poginuo je glumac Predrag Laković